El fals advocat de l'EMT de València va cridar per a reclamar un pagament de 700.000 euros quan ja s'havia detectat el frau
El frau a gran escala perpetrat en l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València per un home que es va fer passar per un advocat del regidor i president de l'empresa pública, Giuseppe Grezzi, i amb la col·laboració d'una directiva que li va facilitar informació reservada podria haver sigut molt major. L'entitat va estar a punt de transferir altres 700.000 euros del seu compte a la Xina, però l'avís de CaixaBank, que ja havia transferit 4.030.000 euros, va avortar l'operació.
L'entitat financera havia donat per bo un PDF remés per la directiva, ara acomiadada pels fets, amb les signatures falses de les dues persones autoritzades en el compte. Va ser després d'haver enviat a la Xina més de quatre milions quan van saltar les alarmes. Llavors, el personal de l'oficina de l'entitat a València va comunicar a la directiva de l'EMT que necessitava més garanties i es va posar en contacte amb la gerència.
Davant la tardança en el nou pagament, el fals advocat que ha perpetrat el frau es va posar en contacte per telèfon amb la directiva per a interessar-se per l'operació. En adonar-se que l'empresa pública s'havia adonat de la situació, va tallar la comunicació.
Aquesta persona, que seria també la que havia realitzat la primera trucada que va preparar un frau executat posteriorment a través de comunicacions per correu electrònic amb la directiva de l'EMT, està sent buscada per la unitat de delictes econòmics de la policia nacional que s'ha fet càrrec de la investigació.
Fonts coneixedores de la investigació sospiten que la persona o persones que han perpetrat el frau coneixen la llengua espanyola, encara que algunes de les comunicacions es van fer amb bastes traduccions al castellà.
Crida l'atenció també a les persones que indaguen en la destinació dels fons desviats a la Xina la presumpta candidesa de la directiva. Màximament per la seua formació en finances i administració i per les seues relacions i entorn personal, atés que està molt vinculada amb persones coneixedores dels negocis internacionals, la fiscalitat, la gran empresa i pertanyents a la burgesia valenciana.
De moment, aquesta directiva ha sigut acomiadada de manera fulminant i sense indemnització posat que la revelació d'informació confidencial de l'empresa a tercers, com ha sigut el cas de les signatures mancomunades, és un cas d'acomiadament objectiu en el règim disciplinari de l'EMT.
La policia, de moment, assegura que el desviament dels quatre milions s'ha produït per la coneguda estafa del CEO (director executiu). Aquest ciberdelicte parteix d'una comunicació ('e-mail' o trucada) d'algú que es fa passar pel CEO de l'empresa, un advocat o una consultora coneguda. En tots els casos, la presumpta víctima és requerida per a efectuar una transferència a un compte a l'estranger. La policia nacional haurà de buidar aquesta incògnita.
0