València cobrarà enguany per primera vegada l’impost sobre béns immobles a l’Església
L’Església catòlica entrarà enguany per primera vegada en la campanya de cobrament de l’impost sobre béns immobles (IBI) de naturalesa urbana que cada any inicia l’Ajuntament de València entre l’1 de gener i el 30 de març.
Segons han informat fonts de la Regidoria d’Hisenda a eldiario.es, es giraran rebuts a organitzacions religioses amb immobles en què es desenvolupen activitats econòmiques amb ànim de lucre que suposen competència.
Aquest és el cas, per exemple, de la Universitat Catòlica, que haurà d’abonar almenys 51.000 euros, o de l’hospital Casa de la Salud, que haurà de pagar 196.000 euros. El recinte sanitari va facturar l’any passat 32 milions d’euros. En tots dos casos, fan la competència a altres centres públics i privats, tant hospitals com universitats.
Les mateixes fonts han justificat aquesta decisió en el fet que, segons diverses sentències de la Unió Europea, l’exempció de tributs a activitats econòmiques lucratives sotmeses al mercat de la lliure competència podria considerar-se una ajuda il·legal.
A més, han recordat que una sentència va obligar fa poc un col·legi religiós de Madrid a pagar l’impost sobre instal·lacions, construccions i obres (ICIO).
El pronunciament del Jutjat Contenciós Administratiu número 4 de Madrid confirma així una sentència dictada prèviament, el 27 de juny de 2017, pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).
El Jutjat Contenciós Administratiu considera que la congregació religiosa desenvolupa activitats econòmiques subjectes a les normes comunitàries sobre competència i, per tant, desestima el seu recurs i confirma la resolució de l’Ajuntament de Getafe per la qual requeria el cobrament de l’ICIO.
De moment, en aquesta primera remesa de rebuts que girarà l’Ajuntament de València queden exempts habitatges propietat de l’Església i d’altres confessions legalitzades (sempre que no s’utilitzen amb finalitats lucratives), així com els edificis dedicats al culte, perquè s’acullen a l’acord de l’any 1979 amb la Santa Seu i a la Llei d’entitats sense finalitats lucratives.
Com ja va informar aquest diari, les arques municipals deixaven d’ingressar fins ara 5 milions d’euros l’any, ja que el consistori comptabilitza 1.682 immobles exempts de l’IBI per ser propietat de confessions religioses o d’entitats sense finalitats lucratives.
Altres immobles que estan exempts de l’IBI són el de la Fundació Bancaixa, que pels seus diferents locals hauria d’abonar 127.000 euros, el de Fira València, que s’estalvia 719.000 euros, l’Ateneu Mercantil, que per l’edifici de la plaça de l’Ajuntament hauria de pagar 105.700 euros, o l’Institut Valencià d’Oncologia, que deixa d’abonar 65.600 euros.
0