“València necessita recuperar l'autoestima col·lectiva”
Pere Fuset (València, 1982) milita a Compromís i es presenta a les primàries del partit per València ciutat. Veí de Russafa i expert en comunicació, treballa per un valencianisme modern des de fa anys. Va fundar el portal valencianisme.com en 2000 i ha segut secretari general del Bloc Jove.
Més de 400 candidats a les primàris de Compromís. Per què l´haurien de triar a vosté?
És un procés de xifres espectaculars. Som 22 candidats per a l'Ajuntament de València i almenys sí tinc clar el que vull aportar. Tinc 32 anys i més enllà de donar visibilitat,a una generació especialment afectada que mereix coprotagonisme en el canvi, hi ha fronts on crec que puc ser d'utilitat. El primer d'ells és fer que el canvi polític siga també social, implicant la ciutadania amb participació constant i transversal. L'experiència amb les xarxes et dona certa idea de com podem convertir la política en diàleg, que serà un primer pas.
Un altre aspecte important per a mi és la perspectiva d'un valencianisme de construcció, urbà, modern i desacomplexat. Un discurs que he tractat de socialitzar des de fa anys i a diversos àmbits on, amb certa satisfacció, s'ha consolidat front als desgastats paradigmes identitaris d'altres temps.
I potser la tercera és una perspectiva trencadora amb les formes i els llenguatges de la política tradicional. Un espai on em sent especialment còmode per actuar amb naturalitat. Socialitzar el canvi serà clau per a portar-ho a bon port i això serà més fàcil si passem de la lògica indignació a la imprescindible il·lusió col·lectiva. D'aixó va el comboi ciutadà amb que tant he insistit durant la campanya.
Mónica Oltra i Enric Morera han sigut escollits sense competencia. És positiu?
Una competició a les capçaleres hauria sigut un al·licient per a una participació encara més espectacular però esta em pareix una realitat més honesta. Si tens clarament identificada a Mònica Oltra com la preferida per la societat per a presidir a la Generalitat com ho vas a ignorar dins de la coalició? Qualsevol podia haver-ho intentat amb totes les garanties. Però sincerament, amb una opció tant clara, haguera paregut un paripé
Què opina de les dificultats per tancar un acord per les primàries a Compromís?
M' haguera agradat que ens les estalviarem, i que tot haguera estat més clar i molt abans. El temps és preciós i no podem dedicar-ho a mirar-nos el melic. Dit això, teixir consensos tan amplis i combinar la democràcia oberta amb les garanties de pluralitat no era cosa fàcil i altres experiències ho estan confirmant. Ho vam superar i tenim el procés d'elecció més obert que mai ha tingut lloc en la política valenciana. La ciutadania decidix i ho fa a tota la llista.
Per què milita en la coalició Compromís i no en altres partits progressistes?
Per a mi Compromís és només un instrument, molt valuós, però només això. Un instrument polític per a la transformació social que s'ha atrevit a desaprendre allò que la política ens havia ensenyat mal. Ho fa combinant de forma coherent el valencianisme sincer, l'esquerra moderna i l'ecologisme polític en una mateixa plataforma electoral. Per primera vegada en la història la societat valenciana té una ferramenta política pròpia potent també és un aspecte a considerar.
Vosté, de falles, en sap. Tradicionalment, ha abandonat l´esquerra eixa manifestació sociocultural?
No se qui va trencar amb qui, si les falles amb l'esquerra o l'esquerra amb les falles. Però és cert que eixe divorci ha existit només pel que fa als discursos oficials. La realitat és que eixa connexió s'ha mantingut de manera constant i des de diversos fronts l'hem tret de l'armari. L'esquerra fallera existeix. De fet, vaig tindre l'oportunitat d'impulsar la primera sectorial de falles i festes populars i va ser precisament a Compromís.
La dreta va instrumentalitzar la festa per por al seu potencial, i amb això també ha allunyat a molta gent. Amb el canvi serà clau empoderar al món faller per tal que puga evolucionar sense tuteles. Per aixó crec que el pròxim president de JCF no hauria de ser un regidor. Quan entre a un casal no veig sigles sinó comboi veïnal per fer festa popular.
Ja es presenta en la llista municipal de València en 2011 i ara aspira a repetir. Què ha canviat a València estos darrers quatre anys?
Per canviar ha canviat fins i tot el mecanisme d'elecció. D'una l'assemblea de partit a un procés de primàries obert. Però pel que fa a la ciutat, ha canviat tant que ho resumirem en que s'ha quedat sense relat. Tot el que ens havien venut des del PP s'ha acabat per desmoronar. Van construir un escenari i s'oblidaren de fer la ciutat. Això ara és una debacle però també una oportunitat. El nou relat de València ha de parlar d'allò que som en realitat i posar en valor tot el nostre potencial. Sense maquillatges ni hipèrboles. Vull que València estiga al mapa pel seu benestar. I aixo no ho farà nomes Compromís, ni l'ajuntament, sinó la ciutadania en el seu conjunt.
Que cal fer a València Ciutat de manera urgent?
Recuperar l'autoestima col·lectiva és el repte més bàsic per començar actuar. I en això juga un paper vital que des de l'àmbit institucional es tinga 'habilitat d'implicar a la societat. Cal sentar-se amb tots els agents per explicar que el canvi també va amb ells i que tota eixa gent que porta anys esperant , ara, puga aportar.