Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Bous al carrer, 32 morts en l’última dècada

El famós bou Ratón en els festejos de bous al carrer de Canals

Miguel Giménez

Valènica —

Com cada any, els bous al carrer protagonitzen els festejos estiuencs en multitud de localitats valencianes, encara que en aquesta ocasió en són menys. Així, veiem alguns municipis que han decidit, siga per decisió popular –com són els casos de Canals o de Xàtiva, per a la Fira– o a iniciativa dels governs municipals –la València de Joan Ribó va aprovar la prohibició del bou embolat i del bou amb corda a la ciutat des de l’1 de juliol passat– eliminar o reduir considerablement els festejos taurins.

La polèmica d’aquesta mena de celebració, que el PP va elevar a la categoria d’“universal” per a blindar-los amb la controvertida Llei de senyals d’identitat –derogada fa a penes uns mesos per PSPV, Compromís, Podem i, parcialment, Ciutadans en les Corts–, s’ha acrescut els últims dies pels sis ferits per banya de bou en menys de cinc dies, dos dels quals menors d’edat.

Els bous al carrer –el món dels bous ha esdevingut una indústria que mou al voltant de 1.600 milions d’euros cada any a tot Espanya, segons assenyalen des del sector– han vist com s’incrementaven en els últims anys els festejos organitzats al territori valencià. En l’última dècada els actes celebrats han augmentat en un 33% fins arribar a 8.242 el 2015, un any rècord en aquest tipus de festejos.

I de la mateixa manera, s’han incrementat els ferits durant els festejos –més de 6.500 persones han hagut de ser ateses per diversos contratemps en l’última dècada–. D’aquesta manera, el 2015 un total de 883 persones van resultar lesionades de consideració diversa, encara que l’any en què es va registrar un nombre de ferits més gran va ser el 2014, amb 1.278 afectats.

Pel que fa als morts durant la celebració de les diferents varietats de bous al carrer, en els últims deu anys n’hi ha hagut 32 (l’any passat va ser el més tràgic, amb set agafades mortals i en el que va del 2016, fins a la data, només s’ha registrat una defunció, a Pedreguer el 10 de juliol passat).

Seguretat en els recintes

Arran de la polèmica generada l’última setmana pels menors ferits durant la celebració dels bous al carrer, el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, va insistir en la necessitat de millorar la prevenció i la seguretat, així com de complir la normativa, alhora que derivava la responsabilitat a la policia local i a l’autonòmica. Precisament, amb motiu de les inspeccions dutes a terme des de la Generalitat s’han obert setanta investigacions de les quals tan sols set han acabat en expedients sancionadors.

Etiquetas
stats