eldiario.es

9

Compromís internacionalitza la reivindicació per un “tracte just”

La coalició junta a l'europarlament a experts en finançament, un eurodiputat Verd alemany i càrrecs de la Primavera Europea de tota Espanya

Un momento del acto celebrado en Bruselas organizado por Compromís

Un instant de l'acte celebrat a Brusel·les organitzat per Compromís

Compromís ha portat fins al Parlament Europeu la reivindicació valenciana per un finançament de l'Estat just. La coalició ha ajuntat en una jornada de formació a càrrecs polítics de Primavera Europea -la candidatura de la qual va formar part i va fer eurodiputat a Jordi Sebastià-, membres del grup europeu ALE-Verds i càrrecs públics de tota Espanya.

Esven Giegold, eurodiputat Verd en el Parlament Europeu ha explicat el model de finançament alemany entre l'Estat i els landers. En la seua exposició ha evidenciat les dificultats en les relacions entre els diferents territoris i ha apel·lat al “principi de solidaritat interterritorial”. Giegold també ha apel·lat a la “coresponsabilitat” fiscal.

La diputada de Compromís en les Corts Mónica Álvaro ha explicat als altres ponents i als assistents la situació de “marginació” a la qual el model de finançament espanyol ha portat a la Comunitat Valenciana. “Amb una renda inferior, els valencians rebem menys del que aportem”, ha recordat. Álvaro ha demanat un “tracte just” perquè, a més, en matèria d'inversions la Comunitat Valenciana rep un 3,5% quan representa el 11% de la població i el 10 % del PIB.

La diputada de Compromís ha assegurat que amb els diners de menys que rep el territori de l'Estat es podria pagar el 50 % de la despesa de dependents valencians. “Ara aporta el 12%”, ha puntualitzat. “No volem caritat, volem justícia”, ha sentenciat Àlvaro.

Ana María Álvarez, regidor d'Equo a Parla, ha criticat el dúmping fiscal que Madrid fa respecte a les altres autonomies. Álvarez ha revelat que amb el que perdona la comunitat governada pel PP a les rendes més altes en l'impost de patrimoni es podria abonar la renda garantida de diversos milions de persones. Uns 3.000 milions d'euros entre 2012 i 2016.

El debat, en el qual també ha participat el diputat de la Chunta Aragonesista Gregorio Briz, ha evidenciat que la reforma del sistema de finançament haurà de contemplar més fons que els actuals i tenir present tant la població com la dispersió dels territoris.

Jordi Sebastià ha moderat la taula i a l'acte han acudit la diputada de Compromís en el Congrés Marta Sorlí i la diputada en les Corts Isaura Navarrro.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha