Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Compromís internacionalitza la reivindicació per un “tracte just”

Un instant de l'acte celebrat a Brusel·les organitzat per Compromís

Sergi Pitarch

Brusel·les —

Compromís ha portat fins al Parlament Europeu la reivindicació valenciana per un finançament de l'Estat just. La coalició ha ajuntat en una jornada de formació a càrrecs polítics de Primavera Europea -la candidatura de la qual va formar part i va fer eurodiputat a Jordi Sebastià-, membres del grup europeu ALE-Verds i càrrecs públics de tota Espanya.

Esven Giegold, eurodiputat Verd en el Parlament Europeu ha explicat el model de finançament alemany entre l'Estat i els landers. En la seua exposició ha evidenciat les dificultats en les relacions entre els diferents territoris i ha apel·lat al “principi de solidaritat interterritorial”. Giegold també ha apel·lat a la “coresponsabilitat” fiscal.

La diputada de Compromís en les Corts Mónica Álvaro ha explicat als altres ponents i als assistents la situació de “marginació” a la qual el model de finançament espanyol ha portat a la Comunitat Valenciana. “Amb una renda inferior, els valencians rebem menys del que aportem”, ha recordat. Álvaro ha demanat un “tracte just” perquè, a més, en matèria d'inversions la Comunitat Valenciana rep un 3,5% quan representa el 11% de la població i el 10 % del PIB.

La diputada de Compromís ha assegurat que amb els diners de menys que rep el territori de l'Estat es podria pagar el 50 % de la despesa de dependents valencians. “Ara aporta el 12%”, ha puntualitzat. “No volem caritat, volem justícia”, ha sentenciat Àlvaro.

Ana María Álvarez, regidor d'Equo a Parla, ha criticat el dúmping fiscal que Madrid fa respecte a les altres autonomies. Álvarez ha revelat que amb el que perdona la comunitat governada pel PP a les rendes més altes en l'impost de patrimoni es podria abonar la renda garantida de diversos milions de persones. Uns 3.000 milions d'euros entre 2012 i 2016.

El debat, en el qual també ha participat el diputat de la Chunta Aragonesista Gregorio Briz, ha evidenciat que la reforma del sistema de finançament haurà de contemplar més fons que els actuals i tenir present tant la població com la dispersió dels territoris.

Jordi Sebastià ha moderat la taula i a l'acte han acudit la diputada de Compromís en el Congrés Marta Sorlí i la diputada en les Corts Isaura Navarrro.

Etiquetas
stats