Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Cuinar en temps de la COVID-19: un frare franciscà comparteix en YouTube receptes del segle XVIII per a combatre la crisi

Fra Ángel durant l’elaboració d’una de les seues receptes en el canal de YouTube.

Miguel Giménez

València —

0

Una cuina basada a “trobar grandesa en les coses més menudes, a aconseguir una gran riquesa en productes senzills i humils, com poden ser uns cigrons”. Aquests són els principis que vol transmetre el germà Ángel Serrano a través dels seus foguers i per mitjà de les receptes que comparteix a través del canal de YouTube del monestir franciscà del Sant Esperit, a la localitat valenciana de Gilet.

Aquest frare castellà, que és natural de la localitat manxega de Corral de Calatrava (Ciudad Real), encara que ja fa una dècada que és cuiner a l’hostatgeria del Sant Esperit, intenta difondre una cuina tradicional, de temporada i elaborada amb productes de proximitat, austera, senzilla, sana i de qualitat, saborosa i a l’abast de qualsevol butxaca, molt adequada per al temps de crisi que vivim.

Les receptes que hui dia elabora fra Ángel Serrano estan basades en les del també monjo franciscà Juan Altamiras, que en el segle xviii va revolucionar la gastronomia amb el seu llibre Nuevo arte de cocina española (1745), “són les que elabore cada dia per als meus germans”. Des del mes d’abril, en què va començar a penjar els seus vídeos, hi ha cinc receptes que ha compartit, des de rosquilles o una coca de pa fins a creïlles guisades amb conill passant per unes magdalenes o una sopa castellana, vídeos que ja tenen un gran nombre de seguidors. 

Com reconeix el germà Ángel, la seua idea inicial era organitzar un curs de cuina en l’hostatgeria per a donar a conéixer aquesta cuina tradicional que practica cada dia i que ha passat de generació en generació, però la COVID-19 va fer caure la iniciativa: “Tenia molta il·lusió per transmetre aquest coneixement adquirit d’altres germans, ganes de donar a conéixer la meua experiència personal”. Arran de la pandèmia i del confinament va sorgir la possibilitat de fer el mateix, però a través de vídeos gravats amb un telèfon mòbil i d’una plataforma com YouTube, en què cada dilluns publica una recepta nova.

Quant a les preferències culinàries, Ángel Serrano reconeix l’admiració que sent per productes com la tomaca i pels plats de la seua terra, com la samfaina manxega: “Qualsevol elaboració que porte tomaca m’encanta, des d’una samfaina amb carn fins a unes faves amb tonyina i tomaca com les que vaig fer l’altre dia”.

L’hostatgeria del Sant Esperit atrau habitualment milers de visitants que gaudeixen del menjar de fra Ángel Serrano, una activitat que és la font principal d’ingressos del monestir i que s’ha vist obligat a tancar per la crisi sanitària. De moment, i a més de les receptes per al canal de YouTube, s’han reciclat fent paelles per a emportar-se els diumenges, mentre esperen que es normalitze la situació.

Etiquetas
stats