Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Els expedients per incomplir la llei antitabac cauen a quasi la meitat des del 2012

Sanitat ha obert 2.052 expedients per la llei antitabac

Carlos Navarro Castelló

València —

Els expedients i les sancions com a conseqüència de l’aplicació de la llei antitabac han experimentat una frenada enguany, segons les dades facilitades a eldiariocv.es per la Conselleria de Sanitat.

Segons la informació oferida per aquest departament, des de l’any 2011 en què va entrar en vigor la normativa s’han posat 2.838 denúncies o reclamacions (un 77% per agents de l’autoritat i un 23% per particulars) que s’han traduït en l’obertura de 2.052 expedients sancionadors. Desglossat per anys, dels 411 del primer any de vida de la normativa es va passar a 508 el 2012, el pic màxim.

Des de llavors fins ara, el descens ha estat progressiu, amb 454 processos el 2013 i amb 426 l’any passat. No obstant això, tot apunta que la gran caiguda es produirà aquest exercici, ja que fins al 10 de novembre se n’han posat 253, la meitat que en tot el 2012.

Del total d’expedients, un 85% són per fumar en llocs prohibits, un 10% per venda il·legal o a menors d’edat i un 5% per senyalització. Quant a la tipologia de les infraccions, un 53,5% són lleus (entre 30 i 600 euros de multa) i la resta són greus (de 601 a 10.000 euros de sanció).

A més, segons les mateixes fonts, el 62,5% dels expedients s’han incoat en locals d’hostaleria i el 5% en comerços. La resta, en llocs tan variats com ara centres sanitaris (2) o centres docents (4).

Més de 1.000 sancions

Des de Sanitat han informat que, del total d’expedients, ja s’han traduït en sancions 1.188, amb una evolució semblant a la de les denúncies (169 el 2011, 383 el 2012, 292 el 2013, 261 el 2014 i 83 en el que va d’any). A més, 450 estan en fase de recurs i 50 s’han arxivat. La resta dels expedients estan encara en fase de tramitació.

En altres autonomies, com Madrid, l’any passat es van posar 612 multes enfront de les 547 d’un any abans, mentre a Aragó es van posar 102 sancions el 2014 i 215 el 2013. A Navarra se’n van imposar 48 l’exercici passat i 80 en fa dos.

Oci nocturn, el gran perjudicat

Sobre el descens tant de les denúncies com de les sancions, des de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València han explicat que “tant els clients com els empresaris tenen cada vegada més assimilada la llei”, la qual cosa fa que “el nivell de compliment siga cada vegada més alt”.

Sobre aquests quatre anys d’aplicació de la norma, han comentat que “els bars i les cafeteries han pogut a adaptar-s’hi sense perdre massa clientela gràcies a les terrasses que permeten que el perfil d’usuari acostumat a prendre’s el café mentre es fuma el cigarret tinga una alternativa”.

No obstant això, han assegurat que els negocis d’oci nocturn han estat els més perjudicats, ja que la gent que està en un pub o en una discoteca ha d’eixir al carrer cada vegada que vol fumar: “Això suposa més conflictes amb els veïns per problemes de soroll i, al seu torn, fomenta la presència de venedors il·legals de llandes de cervesa i el consum al carrer, és a dir, el botellón”.

Així, han recordat que els empresaris d’oci nocturn van proposar al seu dia “habilitar espais per a fumadors en l’interior dels locals que tingueren unes dimensions mínimes, tal com ocórrer en els aeroports, però finalment es va descartar”.

Etiquetas
stats