eldiario.es

9

L’Audiència Nacional envia a la banqueta Juan Cotino per haver falsejat els contractes de la visita del papa

El jutge obri judici oral per a Juan Cotino i els ‘capitostos’ de la trama Gürtel pel falsejament de les contractacions de la megafonia i les pantalles en la visita del pontífex a València el 2006 i fixa una fiança civil de 200 milions d’euros

José de la Mata envia als jutjats de València la peça separada que investiga les contractacions de la Fundació V Trobada Mundial de les famílies des que es va constituir

Abren juicio contra Cotino y otras 22 personas por la visita del Papa a Valencia

L'expresident de les Corts, Juan Cotino EFE

El camí de l’expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, cap a la banqueta està cada vegada més lliure. El jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, ha obert judici oral per a l’exconseller del PP i 23 persones més pel pretés falsejament en favor d’empreses de la trama Gürtel de la contractació de les pantalles i la megafonia per a la visita del papa Benet XVI del 2006 a València. Es tracta de la ‘pilota’ més gran de la xarxa en terres valencianes.

El jutge instructor també cita l’exdirector de Ràdio Televisió Valenciana, Pedro García, i els principals ‘capitostos’ de la trama: Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez i José Ramón Blanco Balín. En la seua interlocutòria, els acusa de cometre presumptes delictes d’associació il·lícita, prevaricació, malversació continuada de cabals públics, frau a les administracions públiques, falsedat documental, contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i suborn.

D’acord amb la llei, el magistrat fixa unes fiances que superen els 200 milions d’euros per assegurar les responsabilitats pecuniàries que puguen declarar-se en sentència. 4.383.248 euros estableix per a Cotino; 1.479.771 per a García; 15.622.361 euros per a Correa, i 15.294.361 euros per a Crespo i 'El Bigotes'. Els acusats disposen de deu dies per a formular els seus escrits de defensa i lliurar-se així de seure a la banqueta.

Segons l’escrit d’Anticorrupció que reclamava 11 anys de presó per a Cotino, aquest va actuar de comú acord amb l’exdirector de Canal 9 i els principals ‘capitostos’ de la trama Gürtel perquè la contractació de la xarxa es fera a través de RTVV a fi d’efectuar el “pagament amb càrrec a fons públics”. “A pesar que Cotino no detenia cap càrrec en la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de la Família ni formava part de les seues competències com a conseller, impulsava activament i gestionava de facto la contractació” de les pantalles i de la megafonia utilitzades en la visita del papa Benet XVI”, assenyalava l’escrit del fiscal. L’adjudicació de les pantalles la va fer aquesta fundació, creada a posta per a aquest esdeveniment, i RTVV. I aquesta es va realitzar mitjançant un procediment d'urgència, sense publicitat i "vulnerant conscientment" les normes de contractació pública. 

El jutge de l’Audiència Nacional en la interlocutòria en què proposava jutjar l’exdirigent valencià del PP, atorgava a Cotino un paper “nuclear” i el qualificava de “factòtum” de l’entramat que pretesament va falsejat el contracte en benefici de les empreses de la trama Gürtel. El magistrat assegurava que Cotino ho manejava “des de darrere”, en sintonia amb el llavors director de RTVV. Segons la policia nacional, el també exconseller va rebre una jaqueta per haver fet de mitjancer en l’adjudicació. L'exdirector de RTVV va aconseguir peces de vestir per import de 3.550 euros i un vehicle Minicooper taxat en més de 30.000 euros.

Segons el magistrat, els capitostos de la trama es van aprofitar de la visita del papa Benet XVI per a pescar de manera il·lícita contractes públics per a enriquir-se. I per a fer-ho, van utilitzar com a pantalla l’empresa constructora Teconsa. Amb un cost “desorbitat i notòriament superior al servei prestat” de més de 7 milions d’euros, que va assumir RTVV, el grup de Correa va sostraure, segons el jutge, 3,3 milions d’euros. El repartiment de la mossegada més gran de la trama Gürtel a València va ser així: ,49 milions d'euros per a Correa; 500.000 per a Pérez; 166.000 per a Crespo; 249.000 euros per a Blanco; i mig milió d'euros per a García. Teconsa -que va subcontractar al seu torn el servei i va actuar com a empresa pantalla- va percebre una comissió de 200.000 euros. I altres societats de Correa es van embutxacar 228.454 euros.

La investigació sobre la Fundació sota sospita, a València

El jutge, a més, en una altra interlocutòria, trasllada als jutjats de València la peça que ampliava la investigació sobre les operacions dutes a terme i els possibles delictes comesos en les contractacions de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies des que es va constituir. És a dir, des del gener del 2005 fins que es va extingir el març del 2014. De la Mata s’inhibeix en favor dels tribunals de la Comunitat València ja que considera que els fets d’aquesta peça separada s’han sigut comés a València i que no tenen connexió amb l’objecte de qualsevol de les altres peces referides.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha