Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Raquel Aguilar, candidata de PACMA: “No deixem de costat les persones, volem fer visible el problema animal”

Raquel Aguilar, coordinadora del Pacma en Valencia

Laura Martínez

0

Una de les sorpreses que ha portat aquest últim CIS és l’estimació de dos diputats per al partit animalista PACMA. Segons el macrobaròmetre, els animalistes podrien obtindre un diputat per València i un altre per Barcelona, encara que l’onada autonòmica no els donaria representació en les Corts Valencianes.

Les estimacions del Centre d’Investigació Sociològica fan que Raquel Aguilar, la possible primera diputada de la formació, afronte la campanya amb il·lusió. “Fa anys que treballem per ser la veu dels animals en les institucions”, explica la coordinadora a València, número u al Congrés i a les Corts. “Treballarem per superar la barrera del 5%”, explica sobre els resultats autonòmics, en què el sistema limita la presència de partits minoritaris.

El partit animalista ha vist que el seu suport ha anat creixent en els últims anys. El 2016, va obtindre 286.000 vots, cinc vegades més que Recortes Cero, UPyD i Vox, els partits que figuraven tot seguit en la llista. Paradoxalment, en una de les comunitats on se celebren més espectacles taurins als carrers, és on PACMA té més possibilitats –sempre segons el CIS– d’obtindre representació en el Congrés. Malgrat que molts municipis amb ajuntaments progressistes han prohibit espectacles com els bous al carrer, el bou en corda o el bou embolat, encara s’hi celebren centenars de festejos populars, subvencionats per les diputacions provincials, i hi ha escoles taurines que formen toreros amb diners públics.

En les últimes eleccions autonòmiques valencianes, el maig del 2015, PACMA va obtindre 19.500 vots, un 0,79% del total, dels quals la meitat (per damunt dels 10.000) els va aconseguir a la província de València. Tot i que percentualment es van situar molt lluny del 5% necessari per a entrar en el parlament autonòmic, els animalistes van fregar els 32.500 en tota la comunitat en les últimes generals i van superar els 18.900 a la província de València. L’últim macrobaròmetre del CIS augmenta les esperances d’aquest partit, que vol ser “la veu dels animals en les institucions”, d’assolir les aspiracions marcades.

La formació animalista pensa que l’augment del suport es deu a una consciència animal més gran, però també a la desafecció pels partits tradicionals i al fet que ara, simplement, se’ls coneix més. La portaveu és conscient que, com a força extraparlamentària, té dificultats per a situar-se en el dia a dia de l’actualitat política, per això centren les seues actuacions al carrer i en les xarxes socials. “Moltes vegades se’ns invisibilitza”, lamenta, encara que creu que la gent veu en ells “un partit fidel als seus principis”. “A nosaltres ens veuen activistes, coherents amb el que defensem”, continua Aguilar, que pensa que la seua principal basa és la defensa dels animals.

Lluny de tindre por del partit d’extrema dreta Vox, en les antípodes ideològiques d’aquesta formació, la representant creu que és important lluitar des de les institucions, especialment si en aquestes institucions hi ha toreros o representants del món de la caça. “Ells lluiten perquè s’acaba el seu estil de vida”, entén Aguilar, que rebutja una aproximació política a aquests partits i és cauta a l’hora de negociar amb la part més progressista del parlamentarisme.

“Les nostres condicions –per a pactes postelectorals– són la defensa dels animals. Hi ha alguns partits amb què no podríem pactar perquè inclouen toreros en les llistes”, insisteix la portaveu, que defensa que les seues “línies roges” són l’abolició de la tauromàquia i la caça. Per a donar el vot favorable a un hipotètic Govern del Botànic II en la Comunitat Valenciana, el partit pensa que els integrants d’aquest acord “haurien de canviar la seua posició en aquest sentit”. Al seu parer, ni el PSPV, ni Compromís, ni Podem han demanat obertament la prohibició de la tauromàquia, encara que hi ha antitaurins i animalistes en les seues files. “No es pot justificar de cap manera que als animals se’ls torture, ni per la mal anomenada festa nacional”, sentencia Aguilar.

Programa social

Encara que la formació és més coneguda per les iniciatives de protecció als animals, el tercer eix del seu programa electoral se centra en mesures de justícia social. La lluita contra els desnonaments, l’accés a béns i subministraments bàsics, la sanitat universal, l’ocupació de qualitat i la regeneració democràtica són alguns dels seus principis. “No deixem de costat les persones, volem fer visible el problema animal”, afig la coordinadora valenciana del partit.

Etiquetas
stats