Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

El blanquejador uruguaià de Zaplana ingressa 5,7 milions del botí en el jutjat per tancar el seu acord de confessió

Eduardo Zaplana i Fernando Belhot

Lucas Marco / Sergi Pitarch

València —

0

El cas Erial, que investiga el cobrament de comissions per valor de 17 milions d’euros de l’exministre i expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, pot convertir-se en un dels casos de presumpta corrupció en què la justícia recupere més volum de diners desviats. La ràpida i secreta actuació de la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València, María Isabel Rodríguez, i el fiscal Anticorrupció Pablo Ponce assegurant la confessió del presumpte blanquejador de Zaplana a l’Uruguai no solament ha aconseguit una confessió demolidora, sinó que ha permés que una part del botí torne a Espanya.

Així doncs, i segons es va segellar en l’acord de confessió de Fernando Washington Belhot per a evitar ser acusat en aquesta causa, el testaferro i blanquejador confés ha ingressat 5,7 milions d’euros des de Suïssa en el compte corrent habilitat pel Jutjat d’Instrucció número 8 de València, segons han confirmat fonts d’Anticorrupció. Possiblement, un dels decomissos de diners en metàl·lic defraudats per corrupció més important de la història d’Espanya.

Belhot ha d’ingressar en les pròximes setmanes 900.000 dòlars americans més (805.000 euros) en el mateix compte i també amb origen en un dels comptes que la trama tenia a Suïssa. A Espanya, la jutgessa i el fiscal han aconseguit també recuperar 200.000 euros més que el blanquejador internacional tenia en un compte d’un banc espanyol.

A aquests quasi 7 milions recuperats en metàl·lic, caldria sumar-ne 2,3 més que també s’han embargat a Espanya fruit del decomís dels diners que l’excap del gabinet d’Eduardo Zaplana, Juan Francisco García, va repatriar a través de l’amnistia fiscal que va impulsar l’exministre del PP Cristóbal Montoro. En aquest cas, hi ha diners en metàl·lic, però també inversions.

Finalment i per a assegurar el decomís, el Jutjat d’Instrucció número 8 de València té embargats tots els immobles de la immobiliària Gesdesarrollos Integrales SL. Hi ha béns a Altea, Benidorm i altres localitats de la costa que tenen un valor superior a dos milions d’euros i que també estarien assegurats per la justícia.

L’estratègia seguida per la jutgessa i el fiscal Anticorrupció d’arribar a un acord amb el testaferro i no acusar-lo ha sigut fonamental no solament davant el possible judici, sinó per a recuperar els diners. De fet, en cas d’haver embargat els comptes de Suïssa, els diners haurien quedat bloquejat en la Confederació Helvètica i difícilment haurien pogut tornar a Espanya. D’aquesta manera, ha sigut l’administrador del compte, el mateix Belhot, el que voluntàriament ha tornat els diners que presumptament correspondrien al cobrament de comissions.

Etiquetas
stats