Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un alt càrrec de Fabra culpa a l’expresident pel frau de la Fórmula 1

Alberto Fabra entrega amb Fernando Alonso a València.

Voro Maroto

València —

La compra amb diners públics de Valmor, l’empresa a qui la Generalitat va atorgar a dit la gestió de la Fórmula 1 a València, va ser una decisió d'Alberto Fabra avalada pel govern valencià en ple. Així ho han declarat quasi tots els testimonis que han desfilat pel jutjat que investiga l’assumpte. L’últim, Luis Lobón, exsecretari autonòmic de Turisme i Projectes Temàtics.

Lobón era directiu de Circuit del Motor, l’empresa pública que va comprar Valmor per un euro i l’assumpció dels seus 33 milions de deute. L’exalt càrrec de la Generalitat assegura que l’operació, ruïnosa per a l’erari públic, va ser impulsada, sense mencionar-lo, pel president de la Generalitat i el seu govern en ple.

Durant l’interrogatori, Lobón ha deixat clar que el Consell d’Administració de Circuit del Motor ni tan sols va debatre la compra d’una empresa que estava a la vora de la suspensió de pagaments. Tampoc va elaborar, amb anterioritat a l’operació, cap informe sobre la conveniència de l’adquisició. I ha reconegut que la societat pública, amb llaços ben estrets amb Valmor per la col·laboració publicoprivada en l’organització de la competició, era coneixedora de la inviabilitat de l’empresa privada.

A pesar de tot això, la direcció de l’empresa va acceptar les ordres de la Generalitat. Per què?, s’ha preguntat durant la compareixença. Perquè les ordres venien d’òrgans superiors. Quins òrgans superiors? Les instàncies amb comandament sobre Circuit del Motor, conselleria del ram a banda, eren el president de la Generalitat –Fabra– i el Govern valencià en ple (el Consell), ha explicat Lobón.

Lobón, que és un dels alts càrrecs valencians jutjat en el cas Nóos, s’ha desmarcat sense embuts de la compra de Valmor. Abans ja ho havien fet dos dels càrrecs de l’empresa impulsada per altre expresident, Francisco Camps, per a traure la Fórmula 1 de l’àmbit de la gestió pública, José Luis Olivas, expresident de Bancaixa, i Fernando Roig, empresari amb interessos variats.

Un altre exalt càrrec del PP, Nicolás Figueras, exdirector de la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, va assegurar que la seua firma es va falsificar per a justificar la compra. La Fiscalia Anticorrupció imputa Camps, una de les seues exconselleres, Lola Johnson, i Jorge Martínez ‘Aspar’, soci de Valmor amb Olivas i Roig, els delictes de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics.

Etiquetas
stats