Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Advocats Cristians intenten parar la retirada de la creu franquista a Castelló després d’haver fracassat a Callosa

La creu del Parc Ribalta, a Castelló.

Borja Ramírez

0

L’associació catòlica Advocats Cristians ha amenaçat d’acudir als tribunals si l’Ajuntament de Castelló no recula en la retirada de la creu als caiguts del Parc Ribalta, aprovada en ple la setmana passada. Des de l’associació d’àmbit nacional –que assessora la Plataforma en Defensa de la Creu de Ribalta, propera al Partit Popular– insisteixen que és únicament un símbol religiós i amenacen de querellar-se contra la regidora de Cultura, Verónica Ruiz, per prevaricació.

Preguntada per aquest diari, la presidenta de l’associació, Polonia Castellanos, denuncia una ofensiva contra els catòlics per part de l’equip de govern de Castelló. “L’alcaldessa i algun regidor de Compromís ja han amenaçat que volen destruir la creu, llavors nosaltres hem advertit que interposarem mesures cautelars davant una cosa que és completament il·legal”, ha expressat Castellanos.

“Si continuen amenaçant i perseguint d’aquesta manera els catòlics, també interposarem una querella per prevaricació. No hi ha cap excusa legal i democràtica per a destruir una creu que no té connotacions polítiques, llevat que ens trobem davant d’algun tipus de dictadura marxista leninista”, ha remarcat.

Davant les preguntes sobre el fet que el lloc puga ser usat com a lloc de pelegrinatge per a diferents grups d’extrema dreta, Castellanos ha declarat que “també es van reunir fa relativament poc s la plaça d’Oriente. Llavors, hem de destruir també la plaça d’Oriente de Madrid? Aqueix argument manca de qualsevol fonament jurídic. Perquè hi va gent o perquè es construïra fa cinquanta anys significa que és un monument franquista? Els pantans també, hem de destruir els pantans?”.

Aquesta mateixa associació està també darrere de la querella interposada –juntament amb una altra presentada pel Partit Popular– contra l’alcaldessa de la Vall d’Uixó, Tania Baños, arran de la retirada d’una creu franquista a la localitat el juny passat. De la mateixa manera, va interposar accions legals contra l’Ajuntament de Callosa de Segura, que ja va retirar el símbol franquista, enmig de protestes de grups d’ultradreta, en aplicació de la Llei de memòria històrica i del qual assegura que comparteix amb el consistori de Castelló un govern “de caire marxista leninista, dictatorial i autoritari” que encapçala la persecució catòlica. L’Ajuntament de la capital de la Plana està governat pel PSPV-PSOE i Compromís amb el suport de la plataforma Castelló en Moviment.

Verónica Ruiz, al capdavant de Cultura, ja preveia la setmana passada, a l’eixida del ple, les accions legals d’Advocats Cristians i assegurava “no tindre por i tindre ganes d’iniciar com més prompte millor l’expedient”.

“La creu dels caiguts no és un símbol religiós, sinó un símbol de la repressió franquista que es va erigir el 1944 i, encara que a la fi dels anys 70 s’eliminaren les rúbriques originals, no deixa de ser això, un monument a l’exaltació de la repressió de Franco, tal com ho ha corroborat el Comité d’Experts de la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana. Per tant, no tinc gens de por a aqueixa querella, perquè la retirada de la creu dels caiguts no és res més que una acció més per a complir la Llei de memòria històrica”, declara Ruiz.

Fonts del Consistori declaren que l’Ajuntament de Castelló complirà la Llei de la memòria històrica i que qui qüestione les decisions municipals té dret a fer-ho per la via que crega necessari.

Etiquetas
stats