Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Castelló proposarà un gran pacte entre administracions per a posar nom als més de 500 represaliats pel franquisme

Els arqueòlegs inicien els treballs d'exhumació de la fossa del cementeri de Castelló

Borja Ramírez

0

Durant el mes d'abril, immersos en un clima pre-electoral, el temor per l'arribada d'un gir polític cap a la dreta que paralitzara la labor que s'estava duent a terme en matèria de memòria històrica, va portar l'Ajuntament de Castelló a accelerar la tramitació de les tasques de localització de les víctimes del franquisme a la ciutat –que es xifren en més de mig miler–. El panorama en l'actualitat és totalment diferent, la reedició del pacte progressista a l'Ajuntament i l'arribada del PSPV-PSOE a la Diputació brinden una oportunitat única per a l'esquerra.

Aqueix clima polític favorable es veurà reflectit en les exhumacions en el cementeri de San Josep, a la capital de la Plana, en el qual es preveu que la incorporació de l'ens provincial i la Generalitat permeten donar un impuls a les tasques que durant els últims anys ha dut a terme la regidora de Memòria Democràtica de Castelló, Verònica Ruiz. L'objectiu és ambiciós, però els aires favorables en l'administració valenciana fan viable la identificació dels més de cinc-cents cossos que encara romanen amuntegats en fosses comunes a la ciutat.

Per a això, la regidora plantejarà després de l'estiu la signatura d'un gran pacte entre les diferents administracions dotat d'una partida pressupostària suficient com per a completar les identificacions dels represaliats abans de la fi de 2020.

Durant aquest últim any i finals del passat s'han vingut duent a terme diverses exhumacions a petició de familiars de víctimes del franquisme que coneixien la localització dels seus éssers estimats. No obstant això, durant les primeres excavacions dutes a terme el mes de novembre de 2018, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica es va trobar que el número i la localització de les restes era major de la que s'esperaven, la qual cosa feia necessària una major partida pressupostària.

Han sigut onza els cossos que s'han pogut rescatar al llarg de 2018 i 2019, ja que les tasques sovint es veuen demorades per l'excés de processos de licitació i concurs, així com la necessitat de fons per a dur a terme els treballs. De cara a una segona fase de prospecció prevista per a després d'estiu i aprovada a principis de mes, la partida pressupostària s'ha vist incrementada en el doble, fins a aconseguir els 26.900 euros.

La necessitat d'aquest augment es veu incrementada per la “experiència” durant les primeres excavacions, indica Ruiz. “Probablement trobarem dos cossos en cada excavació i les famílies mereixen, per justícia, conéixer la identitat dels seus morts”, afirma la regidora.

Etiquetas
stats