Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Acord entre Mancomunitat i l’empresa concessionària per a tornar a recollir el fem de la Vall d’Albaida

Ontinyent va contractar d'urgència a una empresa perquè recollira el fem

Toni Cuquerella

A última hora de la vesprada d’aquest dilluns la Mancomunitat de la Vall d’Albaida i l’empresa concessionària de la recollida de brosses en la comarca, Recisa, van arribar a un acord per a traure els residus que s’acumulaven en els carrers després de no prestar el servei l’empresa el diumenge a la nit justificant-ho en els impagaments de l’ens públic.

Recisa va advertir el dia 6 que en el termini d’un mes suspendrien el servei si no s’arribava a un acord satisfactori per al pagament del deute que xifra en 1,5 milions, un retard de pagaments que s’arrossega des de fa 10 anys, quan la Mancomunitat estava gestionada pel PP. A més, entre les exigències, segons assenyala el diari Levante-EMV, estava el pagament immediat de 500.000 euros, exigència que va fer que es trencaren les negociacions i Recisa executara la seua amenaça.

Recisa a més va aprofitar el fet de començar l’atur un diumenge, la qual cosa suposava un impacte doble perquè els dissabtes a la nit tampoc es presta el servei (per ser vespra de festiu), amb el que la imatge que es donava era més acusada per ser realment dos dies sense recollida de brossa. Aquest fet va asseure malament en la Mancomunitat, dirigida pel PSPV a través del president Vicent Gomar (alcalde de la Pobla del Duc) i el número 2 Jaime Peris (regidor d’Ontinyent) que immediatament va advertir a Recisa que rescataria la concessió del servei per a evitar l’acumulació de fem.

Les reaccions polítiques es van succeir, així el PP va posar el crit en el cel i va acusar als socialistes de convertir la comarca en un “abocador” per la seua “mala gestió” i els reclamava que s’anaren “a la seua casa”. Des de Compromís van criticar també la gestió, especialment que no s’advertira als ajuntaments dels possibles problemes que es podrien originar. A més en la coalició tampoc va sentar bé que s’assenyalara a l’Ajuntament d’Albaida (governada per Compromís) de ser una dels causants del desfasament de pagaments pel seu deute de la Mancomunitat, deute també originat quan estava governada pel PP i que des de fa tres anys està sent finançada per l’acord al que van arribar les dues entitats.

Però el que va obligar finalment a una reunió d’urgència per a trobar una solució va ser que l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, signara una ordre d’urgència per a la recollida del fem amb una altra empresa, alhora que donava el seu suport a la Mancomunitat i acusava a Recisa de fer “xantatge”.

Amb tots aquests elements les parts es van asseure en una taula de negociació, comptant amb el Consorci de Residus (COR) de mediador, de la qual havia d’eixir una solució. I va eixir. Després d’una reunió de tres hores la Mancomunitat va fer un tuit en el qual comunicava que hi havia acord i que el servei es restablia per a la nit d’aquest dilluns.

El president de la Mancomunitat, Vicent Gomar, afirmava que “estem satisfets per haver resolt un problema que afectava tots els veïnes i veïnes de la Vall d’Albaida en el menor temps possible”. Expliquen així que d’una banda, es pagaran les factures en 60 dies i 19.789,91 euros en concepte d’interessos per les que ho han fet fora de termini en 2018. De l’altra, s’avançaran a finals de maig i de juny 150.000 euros a compte del deute històric que es xifra en 892.876,46 i es pagarà la resta en mensualitats de 21.600 euros des de maig d’enguny a febrer del 2022, data en la qual expira el servei. Finalment, l’acord d’intencions signat pels assistents a la reunió determina que Recisa factura directament al Consorci de Residus les tones dipositades en l’estació de transferència de Bufali.

Etiquetas
stats