Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tres informes oficials constaten que l’alcalde d’Oriola va ser un treballador 'zombi' en la Direcció Territorial de Sanitat

Emilio Bascuñana, alcalde d'Oriola des de 2015 y expresident de Creu Roja en Alicante.

Sergi Pitarch

A l’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, se li complica cada vegada més la situació política i s’evidencia que va mentir als ciutadans quan va defensar que va acudir a treballar a la Direcció Territorial de Sanitat a Alacant, on va estar adscrit funcionalment entre els anys 2007 i 2014. Fins tres informes oficials constaten que el polític del PP –un dels homes forts de Pablo Casado a la Comunitat Valenciana– va ser un empleat zombi d’aquesta administració durant els anys de govern del seu partit amb successives majories absolutes.

Tant la Direcció Territorial de Sanitat a Alacant, com el Departament de Recursos Humans de la Conselleria, com el Departament de Salut d’Oriola certifiquen que Bascuñana va estar durant anys sense acudir al lloc a què estava adscrit. Just els anys en què va ser també president de la Creu Roja d’Alacant, faena en la qual no tenia una retribució, com va explicar l’ONG a preguntes d’eldiario.es.

Els tres informes s’han lliurat per la Conselleria de Sanitat a la diputada de Compromís, Mireia Mollà, que havia preguntat sobre la situació de la investigació sobre l’alcalde d’Oriola després que eldiario.es publicara en exclusiva que el polític va cobrar un sou superior a 50.000 euros bruts anuals sense anar al seu lloc de treball. A més, ha rebut els calendaris de baixes i de vacances de Bascuñana –funcionari de carrera metge de família– que certifiquen que no hi ha registres sobre aquests anys: només les vacances del 2012 i dues baixes laborals, una del 25 al 29 de febrer del 2013 i una altra del 2 al 19 d’abril del 2013.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, va revelar en les Corts Valencianes un informe sobre la situació del polític en què concloïa que no va acudir a treballar al seu lloc d’assessor en la direcció territorial. Un resum de tots els informes sol·licitats als departaments de Sanitat amb competències sobre el cas i que hui desgrana aquest diari.

L’informe elaborat per la cap de Personal de la Direcció Territorial, Manuela Rubio, conclou que no hi ha als arxius del departament cap document d’adscripció funcionarial de Bascuñana. “No hi ha constància entre els funcionaris consultats que Emilio Bascuñana fera acte de presència física en aquesta Direcció Territorial, ni com tampoc els consta que tinguera cap despatx en aquestes dependències”, assegura la funcionària.

Tampoc hi ha rastre de “cap document en què es manifeste la seua adscripció funcional a aquesta Direcció Territorial ni cap descripció de funcions pretesament encomanades”. És a dir, es podria haver ocultat informació sobre Bascuñana en la Direcció Territorial perquè no saltaren les alarmes en el departament.

El gerent del Departament de Salut d’Oriola, Miguel Elías Fayos de la Asunción, confirma en el seu informe que Bascuñana no va acudir al seu lloc de treball com a metge de família en l’ambulatori del municipi, perquè tenia una adscripció funcional, que ara no figura en els registres de la Direcció Territorial. Així, el funcionari revela que entre el 2007 i el 2014 “no consten incidències ni permisos, tret de les vacances del 2012 i una baixa laboral del 25 al 29 de febrer i una altra baixa laboral del 2 al 19 d’abril del 2013”.

Aquest informe ataca la línia de flotació d’una de les principals defenses de Bascuñana, que va defensar que si que hi va treballar –malgrat l’adscripció funcional– atenent pacients en l’ambulatori. “No hi ha resultats d’atenció a pacients del 2007 al 2011, i figura el primer registre el 24 de gener de 2012 fins al 20 d’abril de 2013”.

La directora territorial de Sanitat també explica en el seu informe de recopilació que en el seu departament no hi ha documentació sobre “cap adscripció funcional inicial, ni descripció de tasques assignades a aqueixa hipotètica adscripció funcional”.

Després de revelar eldiario.es les informacions sobre la vida laboral de l’alcalde d’Oriola, PSPV i Canviem Oriola van impulsar una moció de censura contra el polític del PP. La iniciativa no va sorgir per la negativa de Ciutadans a donar-hi suport.

Etiquetas
stats