eldiario.es

9

La Generalitat restaura documents en valencià que van desafiar al Decret de Nova Planta de Felip V

Es tracta de documents del segle XVIII de l'Arxiu Municipal de Vistabella que van desobeir la prohibició d'escriure en valencià

Imagen de los trabajos de restauración realizados por el IVC+R

Imatge dels treballs de restauració realitzats pel IVC+R

L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació ha restaurat un conjunt de lligalls manuscrits procedents de l'Arxiu Municipal de Vistabella del Maestrat, que tenen la peculiaritat d'estar escrits en valencià a pesar del Decret de Nova Planta emés pel rei Felip V en el qual s'abolien els privilegis i furs de la Corona d'Aragó.

Es tracta de documents que parlen sobre els passos, abeuradors, camps d'herbatge per al bestiar, entre d'altres, d'aquest terme municipal castellonenc durant el segle XVIII, així com documentació sobre el padró o els límits de les terres del municipi en el segle XIX, o una interessant documentació sobre l'inventari dels efectes existents a l'ermita de Sant Joan de Penyagolosa en 1845, el reglament que havia de seguir l'ermità del santuari en 1859 o les bases que va disposar el Bisbat de Tortosa a l'Ajuntament de Vistabella per a la bona administració del santuari.

En parlar de lligall ens referim a un conjunt de papers arxivats, generalment cosits i sense enquadernació, que custodien documentació referent a un mateix assumpte. En aquest cas, tot el conjunt ha sigut elaborat amb un paper semblant: un paper verjurat de grossor mitjà en què es pot observar alguna filigrana - lleó, sol, corona…- . La similitud en el suport de l'escriptura i el que tots els lligalls hagen sigut emmagatzemats en el mateix lloc, ha donat com a resultat que els danys i degradacions que s'han produït siguen molt semblants en totes les peces.

L'estat de conservació en què es trobaven era prou precari, sobretot com a conseqüència de l'acidesa i oxidació del paper a causa de l'envelliment natural de la lignina que conté el suport. Les degradacions més notòries que s'apreciaven consistien en taques d'humitat per capil·laritat, presents en la totalitat de les peces a intervindre, taques roges procedents d'algun vessament accidentat de tinta, així com nombrosos esgarrats i pèrdues de suport.

El procés principal d'aquesta intervenció ha sigut la neteja, tant en sec com en aquós. Amb aquestes tècniques s'han pogut eliminar les taques superficials i altres de més incrustades com ara taques d'humitat i de tintes roges, que dificultaven i entorpien la lectura del text. També s'han eliminat les deformacions causades per plecs en els fulls i s'han reparat els esgarrats i pèrdues de suport, amb pedaços de papers de característiques semblants a l'original. Per a finalitzar la intervenció, totes les peces van ser cosides i emmagatzemades individualment en caixes de conservació realitzades a mida.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha