Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“L'or roig” que exhaureix El Villar: l'empresa que explota la mina Mercedes guanya 5,3 milions en sis anys sense tributar al poble

La mina Mercedes, en Villar del Arzobispo.

Sergi Pitarch

0

Mina Mercedes, situada en el terme municipal del Villar encara que també en part a Higueruelas, ha canviat per sempre la fisonomia d'aquests municipis de la comarca dels Serrans, a l'interior de la província de València. Es tracta d'una explotació de més de 135 hectàrees a cel obert que ha esborrat del mapa diverses muntanyes i ha assecat l'emblemàtica font Raimundo. Els seus treballs han omplit de pols el municipi i han provocat la indignació de veïns i ecologistes per l'ús d'explosius i l'esborrat d'alguns interessants paratges aquàtics. Els seus defensors mantenen que la seua permanència en la zona és estratègica perquè genera ocupació en una zona d'interior que pateix com mai la despoblació.

La histótica pedrera, porta explotant-se des dels anys 70 del segle passat però el seu impacte s'ha aguditzat en els últims vint, l'explota l'empresa de Villar del Arzobispo Arcigres SL. Aquesta societat, vinculada a altres empreses de transports d'un grup familiar, treballa bàsicament per a la indústria de la ceràmica de Castelló. Sílice, caolí, arenes grogues i argila. L'últim material roig és la joia de la corona i molt preuat pel sector que ha engreixat els comptes d'aquesta empresa.

Segons els comptes d'Arcigres SL depositats en el registre mercantil, la societat que dirigeixen Alejandro Gavarda i Elena Rodrigo va ingressar entre 2013 i 2018 un total de 27,7 milions d'euros i va aconseguir uns beneficis després d'impostos de 5,3 milions. Una retabilidad de més del 20% que molt poques empreses del sector poden oferir.

D'altra banda i segons reconeix el regidor d'Economia, Vicente Portalés, l'empresa no pagava cap taxa al municipi per l'explotació. Anys abans, abonava uns 7.000 euros per l'explotació de camins que se li va retirar pels dubtes en la seua legalitat. L'Ajuntament ha intentat fer que la documentació estiga en regla i ha aconseguit que l'empresa condicione un camí per al pas de camions i altres actuacions. Arcigres SL si que paga els perceptius impostos de societats i té depositada la fiança que totes les empreses del sector han d'aportar per explotar els recursos naturals. Aquests diners són el que posteriorment han de servir per a restaurar els danys que provoquen els treballs.

L'empresa Arcigres, que no ha contestat a les trucades d'aquest periòdic en el telèfon de les seues oficines, té contractats 16 treballadors, als quals cal sumar uns altres vuit empleats de l'empresa del hòlding familar Transportes Hijos de Gavarda i un altre en Recursos Naturales i Logística. En total 25 treballadors en un municipi de més de 3.500 habitants.

En plena crisi econòmica i de la construcció, Arcigres va continuar funcionant i guanyant diners de manera important. De fet, mentre en el sector asseguren que es troben a un 10% de la capacitat de producció, l'empresa dels Gavarda i Rodrigo guanyava més de mig milió d'euros l'any en els difícils 2013 i 2014. Van arribar els millors temps i la xicoteta recuperació i mina Mercedes van disparar els beneficis dels seus explotadors. 790.000 euros en 2015, 853.139 euros en 2016, quasi un milió en 2017 i el rècord de 2018 amb 1.647.867 euros, amb una facturació aquells exercicis de 5,8 milions. Rendibilitat del 30% en l'últim exercici.

Amb el creixement d'ingressos i facturació s'ha incrementat el patrimoni de l'empresa que en l'actualitat ronda els vuit milions d'euros.

La mina ha obert un bretxa en el municipi per l'etern debat entre medi ambient i sostenibilitat i ocupació. Els números oficials revelen l'impacte en ocupació d'aquesta empresa, 25 empleats, i els beneficis que genera. En relació amb l'impacte, cal fer una passejada i conéixer el que va ser la partida de Colachán per a saber què ha passat.

Etiquetas
stats