Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern nega als protestants que el 31 d’octubre, Dia de la Reforma, siga festa nacional

Iglesia Evangélica El Buen Pastor de San Fernando (Cadis) / Foto: protestante.eu

Laura Martínez

València —

0

El Govern central nega a la federació que representa la religió protestant que el dia 31 d’octubre, data que commemora la reforma protestant, siga declarat festiu. La Federació d’Entitats Religioses Evangèliques d’Espanya (FEREDE) va plantejar aquesta proposta, que els representants de Compromís al Senat van recollir i van tornar a plantejar en ple.

El Govern argumenta que el calendari de festius dels treballadors marca un màxim de 14 dies anuals, dos dels quals de caràcter local, i que es respecten les festes com la del treball, el 12 d’octubre, Nadal... i remet a l’acord amb la Santa Seu, que reconeix com a festius els diumenges i altres festivitats religioses –catòliques–, que acaben regulant el calendari laboral.

D’aquests festius que marca la Conferència Episcopal, hi ha quatre dies l’any que, segons el Govern, poden ser substituïts, “per a la qual cosa caldrà donar compte a la Santa Seu (...) i comptar amb el consens social necessari en la mesura en què estan vinculades a celebracions tradicionals en què s’afigen altres elements no estrictament religiosos, sinó econòmics o socials”.

L’executiu qüestiona si les festivitats religioses d’altres confessions “tenen un mínim d’arrelament social que justifique substituir les ja existents”, cosa que hauria de decidir-se en l’àmbit autonòmic o local, i remet a l’exemple de Ceuta i Melilla, que celebren algunes festes musulmanes. I acaba la resposta assenyalant que en l’ordenament jurídic espanyol hi ha normes que emparen els creients per celebrar les seues festivitats pròpies, a més d’acords de cooperació amb confessions minoritàries, que preveuen celebració de festivitats pròpies.

Coincidint amb el 500 aniversari de la reforma religiosa, el senador Carles Mulet va preguntar a l’executiu central si respondria positivament a la petició, ja que Espanya és un estat aconfessional. “Els dies festius per motius religiosos els marca únicament una religió, la catòlica”, assenyala el senador valencià, que interpel·la el Govern a prendre mesures “per respectar a totes les religions presents a Espanya per igual, especialment pel que fa a dies festius”.

Etiquetas
stats