Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Rita Barberá: “No dimitisc ni m’ho plantege”

L'exalcaldessa de València, Rita Barberá, compareix davant dels periodistes

Miguel Giménez / Voro Maroto

València —

Com una víctima de les filtracions judicials s’ha presentat Rita Barberá en una concorreguda compareixença davant dels mitjans de comunicació per anunciar hui dijous que no dimitirà del càrrec de senadora ni assumirà responsabilitats polítiques per la corrupció del PP valencià, del qual s’ha desvinculat en els temes orgànics. “Malgrat els desitjos irrefrenables de l’esquerra, vull dir molt clarament i ben alt que no dimitisc: és que ni m’ho plantege”, ha proclamat desafiadora. L’exalcaldessa totpoderosa de València s’ha presentat com “una exalcaldessa de províncies” perseguida i ha eludit qualsevol aclariment dels fets que se li atribueixen emparant-se en el fet que estan sota secret de sumari.

Va passar el 19 de gener. Rita Barberá va reaparéixer en una roda de premsa al mateix escenari que hui dijous, la seu del Partit Popular al carrer de Quart de València, per carregar contra el jutge Castro –instructor del cas Nóos– i contra Podem, i assegurar que no se n’aniria, a més d’evitar referir-se a la polèmica del ‘Ritaleaks’, un afer en què s’investiguen les despeses que va carregar a l’Ajuntament mentre era alcaldessa de València. A penes una setmana després, el PP de la ciutat de València esclatava enlaire després de l’Operació Taula, que destapava, entre altres escàndols, una trama de blanqueig en el grup municipal relacionada amb el presumpte finançament il·legal del partit.

Des de llavors, només una entrevista en la cadena COPE i un comunicat, malgrat que hi ha hagut moltes veus en el Partit Popular, tant al carrer madrileny de Génova com al carrer valencià de Quart, que li han exigit que donara explicacions. Pràcticament al cap d’un mes de l’operació contra la corrupció en el PP, Barberá ha comparegut de nou davant dels mitjans de comunicació per defensar la seua innocència i la seua honradesa: “No sóc una persona corrupta, ni des del punt de vista polític, ni moral”.

L’exalcaldessa de València també ha reconegut els donatius al partit. “Sí que he donat 60,10 euros al mes i aportacions extraordinàries, com els 1.000 euros per a la campanya electoral, que no em van tornar”, ha assegurat Barberá, que ha insistit en el fet que no ha contribuït, ni ordenat ni conegut cap blanqueig, “ni en el PP ni en cap altre àmbit”. De la mateixa manera, ha sentenciat que no ha tingut coneixement de caixes B. “És tot absolutament fals”, ha assenyalat.

La senadora valenciana ha descartat la dimissió: “Ho dic molt clar, no dimitisc ni m’ho plantege”. Barberá ha al·ludit al cas d’Esperanza Aguirre afirmant que aquesta “ha dimitit de presidenta del PP de Madrid, ha dimitit del càrrec orgànic, no de l’institucional”. Barberá ha insistit reiteradament: “Jo no tinc cap càrrec orgànic del qual dimitir. Mai no n’he tingut, ni en el PP de la ciutat de València, ni en el provincial, ni en l’autonòmic”.

L’exprimera edil valenciana, que ha arremés contra l’esquerra “radical i antisistema” i contra Ciutadans, partit del qual ha posat en dubte el finançament, ha indicat que només dimitirà quan hi haja sentència, si mai s’arriba a produir. Preguntada reiteradament pels periodistes, ha insistit en el fet que es limitarà a “complir la llei i els estatuts (del Partit Popular)”,

Relació “distant i freda” amb Grau

A una pregunta per la situació de l’exvicealcalde, Alfonso Grau, processat en Nóos i amb qui reconeix que manté una relació “distant i freda”, Barberá ha respost que no posa en dubte la seua innocència “fins que no hi haja fets concrets demostrats”. L’exprimera edil situa l’origen de la mala relació amb Grau en el moment en què les gravacions de Marcos Benavent, exgerent d’Imelsa, es van fer públiques, durant la campanya de les eleccions autonòmiques i municipals passades. “Em vaig veure en l’obligació de fer que es retirara de la llista María José Alcón (parella de l’exvicealcalde)”, ha indicat.

Un altre dels assumptes a què s’ha referit la senadora és que desconeix el contingut d’allò que s’investiga. “Ja n’hi ha prou d’indefensió i de filtracions sumarials”, s’ha queixat, i ha afegit que cal “legislar molt seriosament respecte de les filtracions dels sumaris secrets”.

També s’ha referit a la seua compareixença a les Corts Valencianes, prevista dilluns que ve, 29 de febrer, en què l’exprimera edil, en la condició de senadora per designació autonòmica, haurà de donar explicacions sobre els casos de corrupció que esguiten el PP valencià. “No em sotmetré a tribunals populars i inconstitucionals”, ha sentenciat, encara que ha puntualitzat que ho estudiarà, sense arribar a confirmar la seua participació en la comissió parlamentària.

Barberá ha reconegut que manté el contacte amb els regidors actuals, que van ser membres del seu equip a València: “Parle amb Alfonso Novo i li pregunte com van tots”, ha comentat.

Sobre els missatges enviats a Isabel Bonig i a la direcció del PP dient “compte amb allò que dieu”, els ha atribuït a la seua decepció. “Manifestava dolor per deslleialtat”, ha confessat i ha afegit: “No hi ha manta ni sóc de les que l’estiren”.

Camí de la imputació

La compareixença de l’exalcaldessa de València té lloc tan sols uns dies després que el titular del Jutjat d’instrucció número 18 de València, que porta les investigacions pel presumpte blanqueig en el grup municipal popular, haja iniciat el procediment per a imputar-la. El Suprem ha confirmat la condició d’aforada de Rita Barberá i ara haurà de demanar un suplicatori –la suspensió temporal de la condició d’aforada– a la Cambra Alta perquè l’exprimera edil valenciana puga ser investigada.

Rita Barberá mantindrà la condició d’aforada encara que es dissolguen les Corts Generals per la convocatòria de noves eleccions generals. El Partit Popular va blindar l’exprimera edil valenciana quan la va col·locar en la Diputació Permanent del Senat a instàncies de Mariano Rajoy, el seu principal defensor en el PP, a qui ha agraït el suport que li ha donat en els últims dies.

Així mateix, la senadora s’ha referit al pretés privilegi pel seu aforament: “Això no és cert. No significa ni immunitat, ni impunitat, ni blindatge”. “Si se m’haguera de jutjar, ho faria el tribunal corresponent”.

Etiquetas
stats