Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Ximo Puig demana a Montoro que “no demane impossibles” en la reducció del dèficit

El cap del Consell, Ximo Puig, en l’última trobada que va mantenir amb el president Mariano Rajoy

Miguel Giménez

Valencia —

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sol·licitat al ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro “que no demane impossibles”, en referència a la reducció del dèficit autonòmic. El cap del Consell ha insistit en el fet que el ministre “sap perfectament que la Comunitat Valenciana està infrafinançada, que té dificultats perquè hi ha hagut una mala gestió”, la qual cosa ha generat una situació a què “cal donar resposta”.

Així s’ha expressat durant la seua visita a la XVI Fira del Comerç de Riba-roja, on ha insistit en el fet que el Govern de la Generalitat no farà més ajustos. “No estem disposats a retallar més, perquè retallar en sanitat, educació o serveis socials seria inassumible per als valencians”, ha indicat Puig.

En aquest sentit, ha defensat que “els problemes d’Espanya davant del dèficit no són de les comunitats autònomes, sinó, en gran part, de l’Estat”. No obstant això, ha dit, des del Consell continuaran “defensant l’interés dels valencians”, però ho faran, ha puntualitzat, “des del diàleg”.

Per això, Puig ha desitjat que el Govern central que isca de les urnes el pròxim mes de juny siga “còmplice” de la Generalitat Valenciana i “comprensible” amb els seus ciutadans; i no “un govern que ens margine en el finançament, en inversions i que no assumisca el deute històric”. “Necessitem un govern que ajude els valencians”, ha conclòs.

Encreuament d’informacions

Les declaracions del president es produeixen després d’uns dies intensos de negociacions entre el Consell i el departament de Montoro. Així, dijous passat es produïa una nova i “molt tensa” reunió del Consell de Política Fiscal i Financera en què s’aprovaven els objectius d’estabilitat financera de les comunitats autònomes amb el rebuig de la Comunitat Valenciana, Catalunya i les Balears.

Tanmateix, el divendres, la vicepresidenta Mónica Oltra anunciava un acord amb el ministeri, que acceptaria una retallada màxim de 170 milions d’euros a costa d’ajornar el pagament als grans proveïdors de l’últim trimestre de l’any a canvi de la recepció del segon termini del FLA, que havia de produir-se al maig.

A penes unes hores després, l’executiu en funcions de Mariano Rajoy advertia que pagaran directament les factures pendents als proveïdors, de manera que aquests s’asseguren el cobrament “si el Govern valencià no compleix”, i que, posteriorment, aquests imports es retindran a la Generalitat dels fons autonòmics.

Etiquetas
stats