Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Cristóbal Montoro recula ara i assegura que no ha demanat tancar l’EMT

El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro

Carlos Navarro Castelló / Miguel Giménez

València —

L’esperpèntic sainet iniciat pel ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, a propòsit de la seua petició de tancament de l’Empresa Municipal de Transports (EMT) de València sembla que no té final.

La polèmica va saltar ahir dimarts quan l’alcalde de València, Joan Ribó, va revelar que havia rebut una carta del Ministeri en què els instava a tancar el Consell Agrari i l’Empresa Municipal de Transports (EMT) en un termini de 15 dies d’acord amb allò que s’ha establit per la Llei de racionalització de l’Administració local, pel fet de considerar-les deficitàries.

Ribó ja va avançar aquest dimarts que en cap moment es plantejava el tancament i que ambdues entitats continuarien funcionant amb normalitat pel fet de no complir els criteris establits per la llei esmentada.

La revolada i la polèmica que ha causat aquesta sol·licitud per Hisenda ha estat de tal magnitud que el mateix Ministeri ha tractat de rectificar aquest mateix dimecres.

Així, fonts del departament esmentat han explicat que el que s’ha fet és enviar un requeriment “d’informació, no de supressió”.

No obstant això, l’enunciat de la carta rebuda per l’Ajuntament, a què ha tingut accés eldiario.es, diu textualment que “se’l requereix perquè en el termini de 15 dies naturals comptadors des de la recepció d’aquesta notificació complisca l’obligació de remissió de la informació relativa a l’extinció de les entitats dependents que s’hi esmenten”, que són el Consell Agrari i l’EMT, a la qual la carta es refereix curiosament com a“E.M. Transportes de Valencia S. A.”.

El Ministeri afig que hi ha un termini per a presentar al·legacions que paralitza el procediment i que els mateixos consistoris poden destinar fons a les empreses públiques deficitàries, per la qual cosa “en cap cas” ha de deixar-se de prestar el servei als ciutadans.

No obstant això, l’escrit no és tan conciliador com el pinten des del Ministeri. De fet, adverteix que en el cas de no complir amb el mandat es podran adoptar les “mesures automàtiques de correcció” previstes en la llei, així com també es podrà reclamar la “responsabilitat personal que corresponga” i l’exigència de “responsabilitats que puguen correspondre en matèria de gestió economicopressupostària”.

Sobre això, el Ribó ha anunciat aquest dimecres que ja ha contestat al Ministeri que cap de les dues entitats deixarà de funcionar perquè totes dues compleixen la legalitat. A més, ha destacat que Hisenda no té competències per a tancar l’EMT de manera unilateral.

L’alcalde de València ha invitat Montoro, de qui ha dit que “sembla que tinga una obsessió per perjudicar València i la Comunitat Valenciana”, que “s’arregle ell”, ja que ha insistit en el fet que el problema és “seu, el dèficit és fonamentalment de l’Administració de l’Estat, per tant, la culpa és seua”.

De la mateixa manera, l’edil ha volgut tranquil·litzar els ciutadans perquè ha insistit en el fet que no es tancarà l’EMT: “No permetré, per cap motiu, i sé que m’ha amenaçat amb elements penals, que es tanque”, ha dit.

Patinada de Bonig

La presidenta del PP valencià s’ha sumat a la polèmica amb poca fortuna, ja que ha acusat Ribó de mentir i de “faltar sistemàticament a la veritat” quan ha assegurat que el Ministeri no ha demanat el tancament de l’EMT, com sí que ho ha fet, tal com recull la carta.

Bonig ha aprofundit encara més en la seua patinada quan ha convidat Ribó a traure la carta d’Hisenda, “perquè nosaltres la tenim”.

La líder popular ha insistit que la carta és “simplement informació” d’empreses públiques que estan “dos anys consecutius en pèrdues” en compliment de la llei i les directives europees.

stats