Les patronals de restauració i oci de Balears rebutgen el conveni d'hostaleria per considerar-lo “insostenible”
LLEGIR EN CASTELLÀ
Les principals patronals del sector de restauració i oci de Balears han expressat la seva “profunda decepció i rebuig” davant el principi d'acord aconseguit per al nou conveni autonòmic d'hostaleria. Segons han comunicat aquest dimarts, aquestes associacions consideren que “no poden signar” un text que no han tingut l'oportunitat de “debatre ni negociar”. Les empreses denuncien que van ser excloses de la reunió que es va celebrar “a porta tancada”, sense la seva participació.
La protesta ha estat subscrita per Restauració Mallorca CAEB, l'Associació Menorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants, l'Associació de Bars, Restaurants i Cafeteries d'Eivissa i Formentera, i l'Associació Balear d'Oci i Entreteniment (Aboni). Aquestes entitats estimen que el procés negociador ha “vulnerat el principi de bona fe” que ha de regir en la negociació col·lectiva, en haver estat excloses de la “trobada decisiva” en el qual es va tancar l'acord.
Un dels elements que més controvèrsia ha generat és l'increment salarial pactat, que contempla una pujada del 13,5 per cent en un període de tres anys. Les patronals sostenen que aquesta mesura ha estat dissenyada pensant en grans cadenes hoteleres que compten amb economies d'escala i marges de benefici amplis. No obstant això, han advertit que aquest augment és “insostenible” per als petits empresaris del sector de la restauració i de l'oci, que no disposen dels mateixos recursos ni capacitat operativa.
Esforç en va
Segons han explicat aquestes organitzacions, durant els últims sis mesos han treballat “intensament”, recolzades per una assessoria jurídica conjunta. El seu objectiu era incorporar al conveni aspectes específics i diferenciats que responguin a la realitat de milers d'autònoms i micropimes. Les associacions han assenyalat que l'estructura i funcionament d'aquests petits negocis dista de manera considerable del dels grans establiments hotelers, i per tant requereix d'un tractament específic.
Malgrat aquesta insistència, les propostes presentades per les patronals han quedat fora del preacord. Aquestes proposicions incloïen ajustos en matèria retributiva, major versatilitat en la classificació de les categories professionals, una major flexibilitat en les crides laborals, la possibilitat d'interrompre els contractes fix-discontinus en funció de l'estacionalitat o la celebració d'esdeveniments puntuals, i la incorporació de la figura de l'aprenent per a facilitar tant la formació reglada com l'ocupabilitat juvenil.
Teixit econòmic balear
Les associacions han destacat que la situació és “especialment preocupant” en territoris com Menorca, Eivissa i Formentera, on la dispersió geogràfica, la marcada estacionalitat turística i la composició de les plantilles, moltes vegades molt reduïdes, eleven significativament els costos operatius. En la seva opinió, el principi d'acord aconseguit “ignora per complet” aquestes circumstàncies específiques que afecten de manera directa a un gran nombre de petits empresaris de l'arxipèlag.
Per això, les patronals han reclamat la necessitat d'establir un “àmbit de negociació propi” que permeti “reflectir amb claredat les seves singularitats”. Els representants del sector han plantejat com a possibles solucions la creació d'un conveni específic per al sector o la incorporació d'un apèndix annex al conveni general que reculli aquestes particularitats. Les associacions han recordat a més que el sector de la restauració i l'oci representa el segon àmbit més productiu i representatiu dins del teixit econòmic balear, la qual cosa reforça la legitimitat de la seva reivindicació.
En últim terme, les empreses han advertit que aquest rebuig frontal a l'acord actual obre “una etapa d'incertesa” en les relacions laborals dins del sector. Totes aquestes han insistit en la urgència de trobar solucions que evitin una deterioració del clima laboral en plena temporada turística, moment clau per a l'economia balear.
0