Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El macroceller que busca multiplicar per 1.000 la seva superfície en sòl rústic de Menorca: “És una obra megalòmana”

El sector del vi s'ha consolidat a Menorca amb cellers com Torralba, que comercialitza vins de raïm chardonnay i merlot.

Santiago Torrado

Menorca —

0

A Menorca hi ha deu cellers que produeixen uns 200.000 litres de vi cada any. Tot i ser un territori de 700 km2, el sector vitivinícola ha experimentat en els darrers anys un creixement destacat a l'illa. Cellers que cullen raïms sembrats a la terra vermellosa i seca de l'illa donen com a resultat una varietat de vins cada cop més reconeguts i apreciats fins i tot fora d'Espanya, en alguns casos aconseguint l'etiqueta d'Indicació Protegida Vi de la Terra - Illa de Menorca. Tot i això, l'obtenció d'aquestes vinyes sovint xoca amb la cura ambiental i la sostenibilitat que s'exigeix en aquest territori com a condició per a les activitats agrícoles. L'illa és un territori reconegut com a Reserva de Biosfera des de fa més de trenta anys i manté una normativa estricta en matèria de cura mediambiental en part gràcies a la ratificació del Pla Territorial Insular el 2023.

Un dels projectes més polèmics és el del celler Torralba Agrícola SL, un emprenedoria que ha presentat recentment –per tercera vegada– davant el Consell Insular de Menorca una sol·licitud per a ampliar les seves instal·lacions gairebé un 1000% en una zona inclosa dins de la Xarxa Natura 2000 –una llista d'àrees de conservació impulsada per la Comissió Europea per a la protecció de biodiversitat– considerada d'Especial Protecció per a Aus. Així mateix, la zona on pretén aixecar-se aquest macro celler està qualificada com d'alt risc d'incendi, segons dades de la Xarxa Forestal i del pla Alerta Foc 2025.

“És el projecte més ambiciós que s'hagi vist per aquesta zona de Menorca des dels hotels a primera línia de platja dels anys 70; és una obra megalòmana”, assenyala a eldiario.es un veí de la zona –que prefereix mantenir-se en l'anonimat–, que ha vist la consolidació i el creixement d'aquest celler com un dels més grans de l'últim lustre. Per la seva banda, un dels productors vitivinícoles de més trajectòria a l'illa –que també demana respectar la seva privadesa– subratlla la importància de buscar “un equilibri entre la protecció ambiental i territorial i les inversions agrícoles, que donen a l'economia de l'illa una empenta cada cop més important, generen ocupació de qualitat i contribueixen a desestacionalitzar el turisme”. Si bé reconeix no haver llegit detalladament el projecte, aquest productor sosté que “l'ampliació de Torralba o de qualsevol altre celler és positiu per al mercat del vi i per a l'illa en general”.

El celler Torralba competeix amb un altre perquè és el més gran de l'illa.

Segons l'expedient que la promotora ha presentat –per tercera vegada– davant el Consell Insular, el celler, situat a la costa sud de Ciutadella i que compta amb un accés privilegiat a una de les cales més sol·licitades de Menorca, actualment ocupa 1.500 m3 –el màxim volum permès per a edificis d'ús agrari construïts sobre terreny rústic protegit– i ara pretén expandir-se fins a ocupar una mica més de 14.420 m³. L'entitat ecologista GOB Menorca presentarà al·legacions: “Aquesta finca va ser una de les que es va beneficiar de la Norma Territorial Transitòria, anterior a l'actual Pla Territorial Insular, que permetia destinar tots els edificis existents a usos turístics. Ara, és clar, no tenen dotacions per a l'activitat agrària que pretenen instal·lar. Però aquest cas és encara més recargolat perquè, després de destinar a usos turístics, van demanar construir dos edificis més per a usos agraris. Ara argumenten que necessiten un celler per processar el raïm. Un celler enorme”.

Tot i l'enorme inversió requerida per dur a terme l'obra –fonts consultades per aquest mitjà asseguren que el projecte ronda els 10 milions d'euros– i que el volum de l'edifici supera el que permet el PTI com a màxim per a construccions agrícoles, hi ha una forma legal de donar curs al gran celler que es projecta davant de les costes. “L'atorgament d'una declaració d'interès general podria habilitar la construcció del celler, sempre que compleixi els requisits i la documentació requerida. És un tràmit que s'inicia al mateix Consell Insular aportant els papers i pagant la taxa”, confirmen fonts del Consell de Menorca, que asseguren que la sol·licitud per rebre aquesta declaració va ser redactada el març d'aquest any i va ingressar a la màxima institució executiva de l'illa el 26 de juny passat.

L'empresa ha presentat una sol·licitud per a rebre la Declaració d'Interès General, la qual cosa li permetria construir el seu macro celler

El raïm Merlot és el més collit a Menorca, la qual cosa ha consolidat un mercat que s'expandeix cada cop més i que ha donat lloc a una Associació de Viticultors a l'illa

La mateixa consultora

Per poder obtenir l'Interès General cal justificar per què un edifici –en aquest cas, agrícola– hauria d'estar eximit de la normativa urbanística i se li permeti superar en gairebé un 1000% els metres cúbics que marca com a màxim la llei actual d'ordenament territorial a Menorca. Per això cal, entre altres coses, presentar un Estudi d'Impacte Ambiental signat per un equip tècnic adequat que certifiqui davant del Consell Insular que l'empremta de les construccions sobre el paisatge i el terra són mínimes. Per acabar, ha de ser la Conselleria d'Agricultura del Govern qui admeti la necessitat dels nous edificis com a condició sine qua non per al desenvolupament de l'activitat agrícola del celler. Des de la Conselleria sostenen a elDiario.es que l'expedient està en tràmit, encara que no han donat detalls sobre la seva evolució.

Aquest mitjà ha confirmat que l'Estudi d'Impacte Ambiental va a càrrec de la consultora Abril, una empresa especialitzada en disseny de projectes agrícoles i destinada a clients que busquin instal·lar establiments de turisme rural. La consultora, capitanejada per l'enginyer agrònom Antoni Roca, serà l'encarregada de dissenyar el model de l'ampliació de Torralba, alhora que desenvolupa la redacció del document que donarà lloc a un nou Pla territorial insular per encàrrec del PP de Menorca. El mateix Roca ha confirmat a elDiario.es que la seva consultora “només” redactarà el document per a la “modificació puntual” del PTI anunciat pel president del Consell Insular, Adolfo Vilafranca, en el qual es permetrà –entre moltes altres coses– la construcció sobre sòl rústic i la utilització d'algunes d'aquestes construccions amb finalitats turístics. És a dir, el mateix que pretén fer Torralba Agrícola SL.

En relació amb la participació de la seva empresa a la redacció del pla d'ampliació del celler, l'enginyer s'ha limitat a aclarir que circulen “informacions errònies” segons les quals Torralba SL pretendria ampliar les seves instal·lacions fins a 15.000. A més, ha assegurat que el projecte contempla en realitat una ampliació de 3.400 m3, tot i que aquesta xifra continua duplicant el que permet la llei. Tot i això, d'acord amb Col·legi Oficial d'Arquitectes de Balears, l'emplaçament arribarà als 14.419,88 m3, fet que implica un augment del 1000%.

L'empresa que ha elaborat l'Estudi d'Impacte Ambiental que permetria al celler obtenir la Declaració d'Interès General i, amb ella, augmentar la seva superfície construïda, és la mateixa que redacta per al Consell Insular de Menorca el document que donarà lloc a un nou Pla Territorial Insular del qual podria beneficiar-se el celler

Les vinyes de raïm per a vins negres de Torralba ocupen 25 hectàrees i s'espera que els edificis nous ocupin 15.000 m3, cosa que la convertirien en el celler més gran de l'illa.
Pla Foc2025

Hi ha un antecedent important a Menorca que comparteix característiques similars amb les aspiracions urbanístiques de Torralba. Una obra megalòmana construïda sobre sòl rústic protegit el 2011 que, tot i haver aconseguit la declaració d'interès general per part de l'administració de Menorca, va acabar clausurada aquest mateix any després de ser declarada il·legal pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) després d'una llarga batalla judicial. És el parc aquàtic Splash! Sud Menorca, ubicat a la urbanització de Biniancolla, que va haver de tancar les portes a principis d'aquesta temporada d'estiu després de mantenir un pols amb l'Ajuntament de Sant Lluís, que va arribar a amenaçar de clausurar l'establiment amb la força pública.

Però les coincidències entre les dues emprenedories no acaben en l'estratègia de cercar una Declaració d'Interès General. Tant l'Splash! Sud Menorca com el pretès macro celler de Torralba Agrícola SL compten amb la intervenció de Marta Vidal Crespo, qui, sent funcionària d'Ordenament Territorial i Urbanisme del Consell Insular de Menorca, aleshores presidit per Santiago Tadeo (PP), va autoritzar la construcció del parc aquàtic després il·legalitzat. Segons la documentació a què ha tingut accés elDiario.es en exclusiva, l'exconsellera insular d'Urbanisme, que ve d'ocupar el mateix càrrec a l'Executiu balear de Marga Prohens, és també des del 13 de gener de 2023 l'advocada representant del celler Torralba Agrícola SL, els propietaris del qual són els empresaris gals Cyril Paillard i Jean Moieux.

La gestió del celler Torralba SL no ha respost a les trucades i propostes d'entrevista que elDiario.es ha fet les darreres setmanes per recollir la seva versió sobre el projecte de macro celler. Per part seva, l'exconsellera Marta Vidal ha rebutjat donar declaracions sobre la seva representació amb el celler emparat en el secret professional. Tot i això, ha reconegut que l'expedient té “una sèrie de deficiències” d'ordre tècnic. “Són alguns detalls que tenen a veure amb el càlcul de paràmetres urbanístics; es tracta de justificar que s'ajusten a normativa de manera més detallada. Ja s'han presentat o s'està a punt”, detalla Vidal.

Etiquetas
stats