Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Manifestació multitudinària a Mallorca contra el turisme massiu: “Sóc funcionària i no puc comprar un pis”

Protesta contra la massificació turística a Palma.

Ariadna Llobera Sureda

Mallorca —

0

“Però… de què viurem a Mallorca (i a les Balears, en general) si no és del turisme?”. Aquest ha estat, durant molt de temps, el pensament estès entre gran part de la societat balear, propiciat pels poders polítics i econòmics. Però créixer sense límits ha desembocat en una explosió per als residents a molts nivells. Aquest dissabte, ho han fet visible a Palma en forma de manifestació contra la saturació turística i el dret a un habitatge digne i assequible. “Volem viure a Mallorca sense ser rics”, és una de les principals reivindicacions que s'ha difós al vídeo de la crida per a la protesta.

Convocats pel Banc del Temps de Sencelles (Mallorca), l'agrupació organitzadora de la manifestació d'aquest dissabte, moltes altres associacions, plataformes i entitats s'han unit a la protesta sota la consigna “Mallorca no es ven”. La concentració s'ha iniciat a les 19.00 hores entre la Plaça d'Espanya (en obres) i el Parc de les Estacions. Abans de començar, l'ambient s'ha anat animant a ritme de batucada, mentre la gent, de totes les edats, s'anava congregant al punt de trobada, vestits amb samarretes negres i d'altres amb el lema de la protesta (“Mallorca no és ven”).

Crits, aplaudiments i molta eufòria han marcat la sortida amb un ambient molt reivindicatiu. A primera línia es podien llegir dues pancartes gegants amb els lemes “Mallorca no es ven” i “Si ens neguen el sostre, ens neguin el futur. Dret a un habitatge digne”. Mentre els locals se sumaven al grup de la manifestació o els animaven com a públic, els turistes observaven la situació curiosos i desconcertats. Així, el recorregut ha continuat per Avingudes, Via Alemanya, Rambla, Unió i ha finalitzat al passeig del Born, on s'ha llegit un manifest. Aquesta ruta no té un simbolisme especial, però acabar al Born, on ja ho va fer l'Assemblea de Docents una vegada, “ens provocava simpatia”, declaren a elDiario.es els organitzadors. L'organització assegura que han assistit 25.000 persones, una xifra que la Policia Nacional situa en els 10.000.

“Qui estima Mallorca, no la destrueix”

Precisament, el Passeig del Born s'ha recorregut de principi a fi corejant lemes com “De l'illa de Mallorca no ens mouran” o “Qui estima Mallorca, no la destrueix”. Sobre una tarima, els organitzadors de la marxa han llegit el manifest que ha posat punt i final a la jornada. Amb un megàfon, el Banc del Temps de Sencelles ha començat el seu discurs amb noms propis de persones que han d'abandonar la seva llar per no poder pagar-ho: “Mallorca s'està convertint en un gran ressort de luxe amb interessos purament econòmics que arrasen amb tot el que som. Necessitem un turisme controlat que no condicioni tota la nostra vida i l'accés a l'habitatge és el primer pas”, explica el text.

'Mallorca s'està convertint en un gran ressort de luxe amb interessos purament econòmics que arrasen amb tot el que som. Necessitem un turisme controlat que no condicioni tota la nostra vida i l'accés a l'habitatge és el primer pas', comenta el manifest de la protesta

A continuació, han enumerat totes les demandes dirigides a les institucions públiques autonòmiques. Entre elles estan: declarar la situació d'emergència residencial; que Balears sigui zona tensionada per a poder regular els preus del lloguer i aplicar la llei estatal ja existent, encara que adaptada a la idiosincràsia insular; impulsar ajudes per a rehabilitar les cases; reallotjar a les persones desnonades per no poder fer front als pagaments o limitar la compra d'habitatges per part de persones estrangeres i que només la puguin adquirir si porten un mínim de cinc anys residint a Balears.

El manifest l'han conclòs amb una crida per a continuar lluitant per “la dignitat dels residents”: “Això no acaba aquí, avui comença tot”, han cridat. A més, han instat a tots els presents a continuar organitzant-se en els diferents pobles de Mallorca i a Palma per a poder continuar duent a terme més accions: “La vida ens va en això”, han conclòs.

Si alguna cosa representa la panoràmica d'avui són els nombrosos missatges que s'han plasmat en diferents cartells, molts escrits en pancartes de “Es Ven” i “Es lloga”. Alguns dels més representatius han estat “Vull viure aquí”, “Sense sostre no hi ha futur”, “Es Ven, però no ho puc pagar”, “No és turismofòbia, és mallorcacidi” o “Rebels sense casa”.

“Hem aprofitat la repercussió per passar a l'acció real”

Quan el Banc del Temps de Sencelles va penjar el primer vídeo a xarxes socials denunciant el problema d'habitatge a la seva localitat, no esperaven la resposta, traduïda en una participació multitudinària, que aquest dissabte han rebut a la manifestació. En declaracions a aquest mitjà, dos dels portaveus de l'associació, Carme Reynés i Javier Barbero, s'han mostrat molt satisfets amb tota la gent que els ha donat suport des de la publicació del vídeo: “Això ens ha servit com a ànim per participar en la primera acció de protesta per reclamar el dret a l'habitatge i instar els responsables polítics perquè apliquin les mesures necessàries perquè els residents puguem viure a Mallorca com mereixem”.

A més, encara que la iniciativa ha estat seva, també estan molt contents amb la resta de plataformes que s'hi han sumat, sobretot les entitats socials. “Tots ens hem decidit a prendre una decisió valenta i responsable. No podem esperar a meditar, havíem d'aprofitar la repercussió de les darreres setmanes per passar a l'acció real”, afirmen Reynés i Barbero.

De fet, durant aquests dies tant el Govern com el Consell Insular de Mallorca han adoptat un discurs diferent referent al turisme i han començat a proposar algunes mesures. Però Reynés i Barbero declaren a elDiario.es la seva “desconfiança” davant aquest gir de discurs: “Temem que no sigui una operació de màrqueting. Ara retrocedeixen perquè veuen el sentiment col·lectiu de rebuig i l'alarma que creix entre la societat balear. Tampoc tenim confiança plena que les mesures de la Mesa per al Pacte Social per la Sostenibilitat tinguin efectes immediats i no ens ho podem permetre: tenim una emergència residencial que no pot esperar demà”.

“El preu de la vida a Mallorca és molt elevat”

La Núria, la Maria Àngels, la Maria Antònia, la Laura i la Leire, provinents de Palma, Santa Maria i Esporles (Mallorca), no han volgut perdre l'oportunitat d'unir-se a la protesta per una problemàtica que els afecta en primera persona. “No es pot continuar vivint amb aquest model turístic de saturació i inaccessibilitat a l'habitatge. El preu de vida a Mallorca és molt elevat i els sous de la gent mundana no ho són”, declara la Núria a elDiario.es. Maria Antònia té 32 anys, és funcionària i no es pot permetre adquirir un habitatge en propietat, ni de 80 metres quadrats. “S'ha d'intervenir el mercat del lloguer, disposar de més sòl rústic, limitar les places turístiques i treure les cases buides al mercat”, són algunes de les solucions que proposa.

No es pot continuar vivint amb aquest model turístic de saturació i inaccessibilitat a l'habitatge. El preu de vida a Mallorca és molt elevat i els sous de la gent mundana no ho són

Núria Assistent a la manifestació

Un altre cas molt destacable és el d'Iván i Ana, que han decidit manifestar-se perquè són una parella amb dos fills que han de viure separats a les cases dels seus familiars perquè ni tan sols poden optar a un lloguer conjunt: “No estem en contra del turisme, de fet, vivim gràcies a ell, però s'ha de regular des de ja i trobar una compatibilitat entre residents i visitants perquè nosaltres no en sortim perjudicats”, declara Ana aquest mitjà.

No estem en contra del turisme, de fet, vivim gràcies a ell, però s'ha de regular des de ja i trobar una compatibilitat entre residents i visitants perquè nosaltres no en sortim perjudicats

Ana Assistent a la manifestació

“Ja no cabem més, això rebentarà en qualsevol moment”, opina Cati, una manifestant de Palma que, al llarg dels anys, ha anat vivint l'increment de gent que ha sofert la seva ciutat i l'illa en general. “Els mallorquins ja no podem anar a la platja ni sortir sense esquivar a la gent”, afegeix Montse, la seva companya. Aquesta també pensa que ja no es descansa del turisme en cap moment. “Ara no tenim ni els hiverns per als mallorquins”, declara.

Les Illes es rebel·len contra la massificació turística

La de dissabte a Palma no ha estat una manifestació aïllada. De fet, durant les darreres setmanes, tres de les Balears han estat gestant els moviments de protestes que han culminat aquest cap de setmana. Va començar aquest divendres Eivissa, amb una concentració a les 20.00 hores davant de la seu del Consell Insular amb el lema “Eivissa no pot més”. I avui dissabte ha estat el torn de Mallorca i Menorca, que han convocat les manifestacions de manera simultània. Mentrestant, a les 19.00 h la gent es concentrava al Parc de les Estacions de Palma, a Menorca ho feia a la Plaça de la Constitució d'Alaior, anomenats per la plataforma “Menorca per un Habitatge Digne”.

Etiquetas
stats