Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Activistes contra els CIE ocupen una agència de viatges per denunciar els vols de deportació massiva

Activistes contra els CIEs llegeixen un manifest contra les deportacions a l'interior d'una agència de viatges / ENRIC CATALÀ

João França

Barcelona —

La campanya pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers ha convocat aquest dijous per segon any el dia contra els CIEs arreu de l'Estat. Plataformes de diversos territoris s'han coordinat per assenyalar diversos elements de les polítiques migratòries. Han començat el dia a Melilla, denunciant la situació de la frontera, han seguit parlant al barri de Lavapiés a Madrid, per denunciar les batudes racistes, al migdia han comparegut al CIE de València i a Barcelona li ha tocat tancar la jornada amb una acció per denunciar els vols de deportació.

Un grup d'activistes convocats per la plataforma Tanquem els CIEs ha irromput en una sucursal de Viatges Equador al carrer Balmes per llegir un manifest contra les deportacions massives. La tria de l'agència no és casual. Viatges Equador pertany al grup Globalia, com AirEuropa, l'empresa encarregada dels vols de deportacions massives.

AirEuropa i SwiftAir es van presentar conjuntament al concurs per encarregar-se d'aquests vols i al novembre del 2012 el Ministeri d'Interior els va concedir el contracte per valor de 11.880.000 euros. Segons denuncien els activistes, ahir mateix sortia un vol destinat a Mali i Nigèria.

L'advocat Andrés García Berrio, de l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans, apunta que en el moment actual “s'està produint una regulació natural dels fluxos migratoris”, i denuncia que “a pesar d'això s'estan duent a terme deportacions forçoses”.

A més, assegura, aquests vols provoquen “situacions dantesques, en que la policia persegueix a tot l'estat persones d'una determinada nacionalitat o amb uns determinats trets ètnics per enviar-les a Madrid i omplir un vol amb una destinació concreta”.

Part d'una cadena

Ainhoa Douhaibi, de Tanquem els CIEs, assenyala els vols massius com el motor de tota la política migratòria que denuncien. “Si hi ha batudes i es porta la gent al CIE és perquè després hi ha els vols massius per tornar aquestes persones al seu país d'orígen”, explica.

Per altra banda, Douhaibi assegura que “és impossible executar una deportació forçosa sense violència”. Així ho mostra el testimoni de l'Alfredo, un guineà que va passar per dos intents de deportació. En un vídeo publicat per la plataforma aquest dijous, explica la seva experiència. Per portar-lo a l'avió el van lligar de peus i mans i denúncia diversos maltractaments en el trajecte, com que el llancessin a terra o l'estiressin dels cabells o el coll de la camisa. En aquella ocasió el pilot va veure en quina situació es trobava i es va negar a deportar-lo.

Després de l'intent fallit de deportació el van tancar al CIE de la Zona Franca, on el van tenir durant dos mesos fins que van tornar a intentar deportar-lo. En aquesta ocasió va entrar a l'avió abans que el veiés el pilot. “Vaig dir que no podia tornar al meu país així, com si no fos una persona, i em van començar a maltractar”, explica. Finalment, aquest segon intent també es va aturar perquè els passatgers es van negar a seure i el pilot finalment va negar-se a portar-lo.

Aquests tipus d'actituds solidàries són, segons Tanquem els CIEs, una de les coses que el govern vol evitar amb les deportacions massives, ja que es tracta de vols contractats amb aquesta funció i a on només hi viatgen persones deportades, policies i membres de la tripulació.

La plataforma denuncia especialment el protocol d'actuacions policials per a aquestes ocasions. El text autoritza a utilitzar “elements de contenció”, com poden ser esposes, llaços de seguretat o peces de roba immobilitzadora. A més, també permet l'aplicació de sedació química als deportats durant el viatge.

Tot i que la informació al respecte és molt opaca, des de Tanquem els CIEs tenen constància de vuit vols de deportació només en els darrers 12 dies, sis dels quals amb destí al Marroc.

Etiquetas
stats