Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Els partits independentistes donen suport a Mas i rebutgen la seva imputació

Junqueras: "La imputación es la demostración de que tenemos que ser independientes"

elDiario.es Catalunya

Els partits han reaccionat a la imputació del president de la Generalitat, Artur Mas. El primer ha estat el president d'ERC, Oriol Junqueras, que ha considerat que la imputació de Mas pel seu paper al procés participatiu del 9-N és “la millor demostració” de per què Catalunya ha de ser un país independent. “La pertinença a Espanya és inviable”, ha conclòs el líder republicà en declaracions a Rac 1, i ha lamentat que la imputació es filtrés dies enrere als mitjans, fet que veu com una falta de netedat. Junqueras també ha afirmat que li semblaria “monstruós” que algú hagués escollit el 15 d'octubre com a data perquè declari el president per fer-lo coincidir amb el 75 aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys el 1940.

Per la seva banda, l'exdiputat de la CUP David Fernàndez també ha expressat la seva solidaritat amb el president de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega, i la consellera d'Educació, Irene Rigau, els tres membres del Govern imputats pel 9N. “Incontestablement i dempeus, la meua solidaritat sencera davant un Estat neuròtic, demofòbic, autoritari i inquisitorial”, ha manifestat en un missatge al seu perfil de Twitter.

En un comunicat, la formació anticapitalista ha rebutjat la imputació de Mas, Ortega i Rigau ja que, al parer de la CUP, han estat imputats per la seva condició de representats institucionals “que complien amb un mandat popular de celebrar un referèndum”. Així mateix, la CUP ha alertat a l'Estat que “la desobediència viscuda el 9N serà una pràctica habitual d'ara en endavant per part de les institucions catalanes”.

També han censurat la imputació de Mas els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i d'Òmnium Cultural, Quim Torra, que han manifestat el seu suport al president Artur Mas després de la seva imputació pel 9N. Torra i Sànchez han assegurat  que no veuen la imputació com un “fet aïllat”, sinó en la línia de l'Estat de “negar” el dret a decidir a Catalunya.

Sànchez ha afirmat que les dues entitats buscaran la resposta “més adequada”, sense més concrecions, davant el que consideren una nova mostra de l'“actitud de l'Estat de negar el dret democràtic dels ciutadans de Catalunya d'expressar-se” com ho van fer el 9N. El president de l'ANC ha recordat que el dia escollit per a la declaració d'Artur Mas davant del jutge coincideix amb el 75 aniversari de l'afusellament de l'expresident Lluís Companys per part del franquisme.

ICV veu la imputació com un “despropòsit”

Per la seva banda, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, ha considerat que imputar el president de la Generalitat, Artur Mas, per la consulta del 9N “és un despropòsit més del Govern del PP” que se suma “als comesos abans, durant i després” d'aquest procés participatiu i que ajudarà “a augmentar la polarització”.

Segons la dirigent d'ICV, “és un despropòsit més” del govern del PP que presideix Mariano Rajoy, que s'afegeix “als comesos abans, durant i després del 9N”. Camats ha advertit, en aquest sentit, que “aquesta actitud del Govern espanyol incrementa la polarització” i ajudarà Artur Mas “a reforçar la lògica plebiscitària en què està instal·lada la política catalana”.

Etiquetas
stats