Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La promesa de dissoldre els antiavalots de la Guàrdia Urbana s'encalla a Barcelona

L'alcaldessa Ada Colau amb el comissionat de seguretat Amadeu Recasens i el cap de la Guàrdia Urbana Evelio Vázquez / Ajuntament de Barcelona

Jordi Molina

Barcelona —

Dissoldre els antiavalots de la policia municipal de Barcelona, conegudes per l'acrònim USP (Unitat de Suport Policial), i abans UPAS, no serà una tasca fàcil. De fet, “la total dissolució” tal com preveia el programa de Barcelona en Comú, està avui més lluny que no pas una “reformulació”. En declaracions a aquest mitjà, el comissionat de seguretat, Amadeu Recasens, ha admès la complexitat de la qüestió i s’ha mostrat obert a parlar de reformular la polèmica unitat, en el marc d'una gran reestructuració del cos. “Ara per ara, està tot obert”, ha dit.

La proposta passaria per mantenir una unitat a les dependències de l'Ajuntament i “reubicar” els agents en la resta en els Districtes. Una “reformulació profunda”, però que s'allunya de l'estela iniciada per Badalona i secundada per Sabadell, que han dissolt les unitats d'antiavalots sense matisos. Aquest dimecres, a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Mobilitat celebrada a l'Ajuntament de Barcelona, el comissionat ha posposat la decisió a un mes vista, quan anunciarà la presentació del seu Pla Director.

Serà aquest document el que acabi de reflectir la posició definitiva de l'Executiu, que ha anat matisant la seva voluntat inicial des que va prendre possessió del càrrec. I que fins i tot ha hagut de fer ús de la unitat, en més d'una ocasió. Recasens ha demanat temps: “És important tenir clar què volem fer amb la policia i aprovar les seves línies d'actuació, si no correm el risc que sigui l'organització policial qui acabi prenent decisions polítiques”. Unes paraules que no han agradat a Ciutadans i PP que li han demanat a Recasens que la policia es límiti “únicament a fer obeir la llei”.

Per al regidor de Ciutadans, Francisco Sierra, “és evident” que l'equip de govern no tocarà la USP i que, en conseqüència, “Colau incompleix una promesa de mandat”. En declaracions a aquest mitjà, Sierra assegura que Recasens ja ha avançat extraoficialment que Barcelona, “per la seva dimensió i per prevenció”, no es pot permetre dissoldre la USP i ha acusat a l'Ajuntament de “ser incapaç” de portar a bon port les seves propostes . “Una cosa és parlar en la campanya desconeixent la realitat, i l'altra gestionar una cos com la GUB”.

Durant la campanya electoral, l'ara alcaldessa de Barcelona va assegurar per activa i per passiva que prescindiria d'aquesta unitat “de manera progressiva”, que acumulava alguns casos d'excessiva duresa i agents amb expedients marcats per les irregularitats, com admetia fins i tot un ex sergent de la Guàrdia Urbana, José Martínez, que va arribar a parlar de “pomes podrides”. En aquest apartat, la CUP s'ha posat al costat del govern, i ha recordat els antecedents “de racisme” de la unitat, citant el cas del 4-F, recollit en el documental Ciutat Morta. Això sí, el regidor Garganté ha demanat la “completa dissolució”.

Davant els dubtes sobre la determinació de l'equip de Colau, el número dos de l'alcadessa, Gerardo Pisarello, ha recordat en declaracions a Catalunya Plural “que no renuncien al seu objectiu”, però s'ha mostrat prudent a l'hora de concretar en què consistirà la reformulació del cos.

El Pla Director en què treballa Recasens en sintonia amb Colau, la màxima responsable de la Seguretat a Barcelona, vol ser l'eina definitiva que empari el Pla de seguretat ciutadana 2016-2019, que plasmarà les polítiques em matèria de seguretat del govern. Aquest text suposarà la revisió del Pla 2012-2015 que va segellar CiU sota mandat de Xavier Trias, amb la voluntat d'adaptar-lo al nou context econòmic i social. Recasens ha insistit en les línies mestres del seu pla, que pivotarà sobre tres eixos: “proximitat, seguretat i justícia”.

Etiquetas
stats