Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez busca romper la unidad del PP para reformar la financiación autonómica
La Fiscalía pide la declaración del marido de la número tres de Ayuso y otro testigo
Opinión - Así se desmonta un bulo de Vox en directo. Por Raquel Ejerique
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Un 40% dels joves catalans que treballen ho fan amb contractes de menys d'un mes

Una cambrera a la cafeteria d'un tren

Tomeu Ferrer

Treball juvenil a Catalunya vol dir treball temporal o molt temporal. Aquesta és la conclusió que s'extreu d'un treball realitzat per l'organització Avalot, d'UGT de Catalunya. En la franja de 18 a 29 anys l'atur supera el 50%, és a dir, només un de cada dos joves que volen treballar ho poden fer. I entre els que treballen, el 40% tenen contractes que no superen el mes. O si es fa la proporció a l'inrevés, els joves entre els 16 i els 25 anys només es contracten indefinidament en un 2,6% del total, la temporalitat abasta, doncs, el 93,8%.

Tot i les declaracions grandiloqüents del govern central, quan s'observa l'estudi d'Avalot, fet amb dades de l'observatori d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, es veu que entre el 2013 i el 2014, la temporalitat que afecta els joves no ha millorat.

El 2012 hi havia un 36% de joves de fins a 19 anys que tenien contractes de menys de 30 dies. Entre 20 i 24 anys, el percentatge esmentat pujava a gairebé el 44% i de 25 a 29 anys, eren el 41,27%.

Un any més tard, i malgrat els cants de sirena, els joves fins a 19 anys amb contractes de 30 dies com a màxim eren un 37%; els que tenen entre 20 i 24 anys un 45,6% i els que van dels 25 als 29 anys un 43,52%.

Les dades demostren, doncs, que la reforma laboral està provocant un augment de la temporalitat i de la precarietat laboral. De 2012 a 2013, els contractes temporals d'un mes o inferior durada han augmentat en 24.043 i en 2,2 punts percentuals respecte al total de la contractació de joves fins a 29 anys.

Altres dades que fereixen qualsevol sensibilitat ofertes per Avalot són que l'any 2013 es van realitzar a Catalunya un total de 841.354 contractes a joves fins a 29 anys, dels quals 766.615 van ser temporals, el que representa el 91,11%. Pel que fa a la durada d'aquests contractes: 336.680 eren d'un mes o una durada inferior.

A partir de les dades exposades, la portaveu d'Avalot, Afra Branco, considera que les reformes laborals han empitjorat les condicions vitals dels joves catalans. Sens dubte entre els que no troben feina, però també entre els ocupats, perquè la perspectiva vital d'aquests no s'allarga més enllà dels 30 dies i les condicions laborals impliquen que cada cop els joves treballen per a ser pobres amb uns esquemes laborals que s'allunyen dels europeus i s'acosten cada cop mes als d'altres llocs com el nord d'Àfrica.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats