Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel se prepara para una ofensiva en Rafah mientras el mundo mira a Irán
EH Bildu, una coalición que crece más allá de Sortu y del pasado de ETA
Opinión - Pedir perdón y que resulte sincero. Por Esther Palomera

La islamofòbia i Palestina animen el debat municipal sobre cooperació i drets humans

Presentació de l'acte Ciutat global i justícia global al Museu Marítim / ENRIC CATALÀ

Siscu Baiges

Barcelona —

La islamofòbia i el paper de Barcelona davant el conflicte entre Israel i Palestina han estat dos dels temes que més confrontació dialèctica han generat en el debat que s’ha celebrat aquesta tarda entre set representants dels partits polítics i agrupacions que es presenten a les eleccions municipals del proper dia 24 de maig. El debat ha estat organitzat per Lafede.cat, entitat que agrupa les associacions que treballen en els àmbits de la cooperació al desenvolupament, la pau i els drets humans, i hi han participat Sebastià Mayol (CiU) , Francesc Freixa (PSC) , Belén Pajares (PP) , Laura Pérez (Barcelona en Comú) , Jordi Castellana (ERC) , Maria Rovira (CUP-Capgirem Barcelona) i Marilén Barceló (Ciutadans), moderats pel periodista Roger Palà.

El nombre elevat d’interlocutors ha fet difícil aprofundir en els diferents temes que s’han posat sobre la taula però tot i així s’han constatat els diferents posicionaments dels grups en algunes qüestions. Lafede.cat ha fet arribar a les candidatures que es presenten a les properes eleccions municipals un document de posicionament de vint punts, que volen que incorporin als seus programes. El document està dividit en cinc capítols: Per una nova economia municipal, Defensa dels drets socials, Per una major transparència i un enfortiment de la participació ciutadana, Suport a les polítiques ambientals i Defensa de la política pública de cooperació, els drets humans i la construcció de pau. Alguns dels punts d’aquest document han servit per introduir el debat d'aquest dimarts: clàusules socials en la contractació pública, ús de la banca ètica en la gestió municipal, transparència en la rendició de comptes, auditories del deute a nivell municipal, protocols d’actuació dels cossos de policies locals o adhesió a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la ciutat.

El risc de caure en la xenofòbia o la islamofòbia ha estat denunciat per les representants de la CUP-Capgirem Barcelona i de Barcelona en Comú mentre que el d’ERC ha lamentat la vinculació que fa el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, entre jihadisme i independentisme. La portaveu del PP en aquest debat ha negat que defensi plantejaments xenòfobs i ho ha argumentat dient que el primer ministre francès, Manuel Valls, fa afirmacions semblants a les del seu partit en matèria d’immigració sense que això li suposi aquest tipus d’acusacions. Marilén Barceló, de Ciutadans ha assegurat que “mai no s’ha d’incomplir la Llei d’Estrangeria”.

Enganxades entre partits

Francesc Freixa, del PSC, i Sebastià Mayol, de CiU, s’han enganxat quan el primer ha recriminat a l’actual equip de govern que no protestés quan Israel va bombardejar Gaza l’estiu passat i, en canvi, dos mesos després dels atacs va enviar una carta a l’Ajuntament de la ciutat palestina per demanar-li el seu suport al procés independentista català. Mayol ha acusat Freixa de fer electoralisme amb aquesta crítica i ha recordat que l’Ajuntament dirigit de Xavier Trias ha mantingut la cooperació amb la franja de Gaza que ha impulsat històricament la ciutat.

També hi ha hagut enfrontaments entre diversos portaveus en analitzar les funcions de la policia local. Mentre la portaveu de Barcelona en Comú, Laura Pérez, ha demanat la redacció d’un codi ètic que reguli el comportament d’aquesta policia, la de la CUP, Maria Rovira, ha dit que la violència la causa el sistema no la gent i la del PP, Belén Pajares, s’ha vist obligada a aclarir que “no tothom és violent a la policia”.

Hi ha hagut, així mateix, moments en què el debat s’ha escapat de l’àmbit previst i ha entrat en el terreny partidista. Així, Maria Rovira i Belén Pajares han coincidit a recordar Laura Pérez que la candidatura de Barcelona en Comú es vol desmarcar de la gestió d’anteriors governs de la ciutat però que compta amb el suport d’Iniciativa per Catalunya-Verds, que en va formar part durant molts anys.

Maria Rovira s’ha mostrat contrària al model de Mobile World Congress que sí que ha comptat amb el suport de Sebastià Mayol. El representant de CiU ha defensat la gestió de l’alcalde Xavier Trias, dient que ha mantingut l’equip i la dotació pressupostària del departament municipal de Cooperació Internacional mentre que els portaveus d’ERC i PSC l’han acusat de manca de lideratge.

Set propostes de justícia global, doncs, que, tot i que la portaveu de Ciutadans ha dit que “en matèria de Drets Humans hi estem tots d’acord”, han mostrat els seus matisos o posicions contraposades en un dels primers debats sectorials d’aquesta campanya.

Etiquetas
stats