Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El concejal y la funcionaria de Chamberí que negaron licencia de obras a la pareja de Ayuso acabaron fuera de sus puestos
El PP de Feijóo cierra filas con Isabel Díaz Ayuso
OPINIÓN | '¡No disparen al periodista!', por Raquel Ejerique
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Els pressupostos del 2015 confirmen i mantenen les retallades socials

Xavier Febrés

Sota un deliberat hermetisme tècnic, els pressupostos de l’administració autonòmica per al 2015 discutits aquests dies en comissió al Parlament de Catalunya representen el principal instrument de govern d’un país i el mirall de les prioritats que cada força política defensa. L’acord previ entre CiU i ERC per aprovar els pressupostos ja permet saber que la partida destinada al departament de Benestar Social per al pla de lluita contra la pobresa només augmentarà el 2015 en un 2,3%, a un moment de crisi en què el risc de pobresa implica 20% dels ciutadans de Catalunya, segons xifres del propi departament. En canvi, l’àrea d’Exteriors del departament de Presidència augmentarà el pressupost un 14,14% per obrir dues delegacions més a Viena i a Roma i reforçar la de Brussel·les. De la mateixa manera, l’Agència Tributària de Catalunya disposarà d’un pressupost incrementat en un 25% respecte a l’any 2014. La disparitat dels increments entre aquests tres exemples revela les prioritats del govern de CiU i del soci parlamentari que li permet aprovar-ho.

Arran de la presentació dels pressupostos del 2014 el departament de Benestar Social de la Generalitat ja va anunciar la prolongació sine die de la suspensió temporal dels pagaments de l’ajuda a les persones dependents, una quantitat que tot sovint marca la diferència econòmica entre poder ingressar o no a un centre geriàtric concertat. La crisi econòmica provocada per la disbauxa financera no només s’ha abraonat sobre les rendes més baixes, les menys responsables de la situació (20 % de la població activa a l’atur), sinó que ho ha fet sobre la part més vulnerable de la societat: els joves (retallades educatives, 57 % d’atur juvenil) i la gent gran (retallades sociosanitàries, reforma de les pensions amb pèrdua de poder adquisitiu).

Els serveis socials són una acció pal·liativa que requereix una especial atenció en moments com ara de repartiment tan injust del pes de la crisi, la crisi desigual. Engloben, segons la definició de l’organisme europeu Eurostat, les pensions de jubilació, la sanitat, la dependència, la prevenció de l’exclusió social i les ajudes a l’habitatge. Tot i així, no són una prioritat als pressupostos del govern del 2015, com no ho van ser el 2014 ni els anys anteriors. Les retallades també es reparteixen de manera desigual, segons les preeminències de cada opció política.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats