Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Un vot per a una generació

Josep Vendrell

Les eleccions del pròxim 20 de desembre són una oportunitat de canvi no només per a 4 anys. És un vot de canvi per a tota una generació. Fa més d'un any moviments socials, ciutadania i algunes forces polítiques vam sumar per fer realitat una nova manera de fer política a les institucions. Aquest canvi no es pot quedar aquí. El 24 de maig ja es va produir a molts ajuntaments de Catalunya, començant per Barcelona, i de la resta de l’Estat. I el 20 de desembre ha de ser la continuació d’aquest canvi.

El sistema democràtic a l’Estat espanyol està malalt. La seva malaltia té tres símptomes: les desigualtats socials generades per les polítiques d’austeritat i una economia incapaç de generar ocupació que no sigui precària; la corrupció, tant la tipificada en el codi penal, com la “legal”, conseqüència de l’enorme influència que tenen les grans empreses i els bancs en la presa de decisions; i la crisi de la relació de Catalunya amb l’Estat que el PP i C's, però també el PSOE, volen resoldre de forma autoritària rebutjant el referèndum. La malaltia és molt greu, ja que les desigualtats, la corrupció i l’autoritarisme són incompatibles amb una democràcia de debò.

El sistema de partits fins ara dominant, basat en el bipartidisme, en l’alternança entre PP i PSOE, amb l’ajut de CiU quan ha calgut, és part del problema i no de la solució. L’antídot per fer front a la malaltia no el tenen, no el poden tenir, els partits que l’han provocat. Però tampoc el té C’s que proposa les mateixes receptes que han provocat la malaltia: el neoliberalisme i l’autoritarisme.

Per això la proposta d’En Comú Podem és més que un simple canvi de govern. Volem un canvi per superar el bipartidisme i un règim esgotat, antic i que no dóna resposta a les necessitats de la majoria de la gent.

És l’hora de canviar les receptes i les prioritats. Les classes treballadores i mitges que han pagat la crisi han de recuperar els drets i les prestacions socials retallades aquests anys de crisi. I la impunitat ha de deixar pas a la tolerància zero davant tota forma de corrupció.

Cal passar d’incrementar les desigualtats a redistribuir la riquesa a través d’una profunda reforma fiscal que garanteixi un mínim vital perquè ningú pateixi pobresa de cap tipus; de precaritzar l’ocupació a garantir la creació de treball digne, derogant la reforma laboral i amb un ambiciós pla basat en l’economia verda; de devaluar els salaris a incrementar el salari mínim, per justícia però també per estimular l’economia; de prioritzar la reducció del dèficit a subordinar la gestió del dèficit i del deute a la creació d’ocupació i a les polítiques socials; dels desnonaments a garantir l’habitatge com a dret fonamental; de l’energia nuclear i l’economia del CO2 a combatre amb eficàcia el canvi climàtic amb les renovables.

És urgent acabar d’una vegada amb els del 3% i el poder dels negocis en la política. I és l’hora de guanyar el referèndum que cal per resoldre democràticament el conflicte amb l’Estat i que ens mereixem, després d’anys de mobilitzacions.

En Comú Podem som una candidatura catalana per a les eleccions del 20D formada per persones vingudes d'arreu, de moviments socials i forces polítiques que ens hem ajuntat (ICV, Podem, EUiA, Barcelona en Comú i Equo) perquè en un context d’emergència social, en què és imprescindible fer fora el PP i acabar amb un bipartidisme caduc, no ens podíem permetre quedar-nos de braços plegats.

Aquestes eleccions poden ser les del canvi de debò amb la construcció d’una nova majoria social i política per guarir la democràcia de desigualtat, corrupció i autoritarisme.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats