Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La plaça en un edifici

João França

Barcelona —

Un dilluns, quasi a les onze del vespre, quatre activistes seuen a la terrassa dels Tres Tombs, a la Ronda Sant Antoni. Participen en diferents col·lectius, són gent del 15-M, que va estar cada dia a la plaça i ara segueixen donant vida a aquell projecte en espais molt diversos. “Què feu per aquí?” “Mira, maquinant”, diu una rient, mig en broma i mig en serio. Una setmana després ocupaven un edifici abandonat a dos minuts d'allà, al carrer Príncep de Viana. Pocs dies més tard, l'1 de maig, ja hi convidaven diferents col.lectius per presentar-los La Dispersa: “Aquest espai serà una mica el que vulgueu que sigui, volem sentir les vostres propostes”. Avui han obert les seves portes al públic.

Deien, també mig en broma i mig en serio, que el seu lema és “Un partit, una altra okupació”. Es preguntaven on havia anat a parar l'esperit del 15-M quan part del moviment es va volcar en donar suport a la CUP de cara a les eleccions autonòmica. Tampoc es van sentir còmodes quan persones amb les que comparteixen activisme van posar en marxa el Partido X, i ni molt menys combreguen amb la darrera iniciativa de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres. “Si el partit és de monja, dues okupacions”, reblava una activista rient. No obstant, a la inauguració d'avui també s'hi han apropat participants d'alguna d'aquestes altres iniciatives. A l'hora de prendre el vermut, les diferències no són tantes.

El seu objectiu, diuen, és recuperar l'esperit del 15-M obrint “un marc de consens dins de diferents sectors socials, sense sigles ni banderes, al marge de partits, sindicats i qualsevol forma de representació”. Es tracta de crear, més enllà de les xarxes, un punt de trobada. A les places van confluir persones i col.lectius amb inquietuds molt diverses. No creuen que la cosa sigui recuperar les acampades, però sí que busquen un espai per facilitar la cooperació i la creació de sinergies i dinàmiques entre col.lectius.

Durant aquests dos mesos en els que s'ha estat coent el projecte, ja han passat per l'espai grups com els Iaioflautas, PeopleWitness, Fotomovimiento, 15Mbcn.tv o la Xarxa Renda Bàsica. També ha estat un dels espais on es van preparar les mobilitzacions del tercer aniversari del 15-M. L'edifici no disposa de grans sales per fer-hi grans assemblees o concert. El seu objectiu serà posar a disposició dels activistes un espai on fer reunions i formacions, a més d'un punt de trobada. Aquest dijous celebraran una assemblea oberta als col.lectius que vulguin participan en el projecte.

Avui el “Comité Disperso”, com s'han anomenat els que han impulsat el projecte, es mostrav content amb la inauguració. Un dels activistes celebrava especialment la rebuda que han tingut per part dels veïns. L'edifici que han ocupat havia estat llargament perseguit pels veïns, ja que es dedicava al lloguer il.legal d'apartaments turístics. Finalment va ser clausurat per l'Ajuntament i ara els nous ocupants volen posar-lo al servei del barri.

Etiquetas
stats