eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

CDC i ERC es comprometen a elaborar una constitució catalana en 10 mesos si sumen majoria el 27-S

Les dues formacions han signat un preacord al costat de les entitats independentistes mitjançant el qual prometen dur a terme un procés constituent per a una República catalana

Els partits asseguren que "el procés de transició democràtica no quedarà en cap cas supeditat a la vigència jurídica o eventuals impugnacions"

El preacord ha estat signat per CDC-Reagrupament, ERC, ANC, Òmnium i la Federació de Municipis per la Independència, tot i que esperen que se sumin més organitzacions sobiranistes

- PUBLICIDAD -
Junqueras rechaza las tesis de CiU y apuesta por comicios con listas separadas

El líder d'ERC, Oriol Junqueras saluda el president Artur Mas sota la mirada de Carme Forcadell (ANC)

Una transició nacional que resulti en una República catalana en 18 mesos. Aquest és el compromís signat aquest dilluns per CDC i ERC en cas que els independentistes obtinguin majoria al Parlament després de les eleccions del 27 de setembre. El preacord de full de ruta preveu que la Cambra comenci un procés constituent "obert a la participació ciutadana" tan aviat s'obtingui "un mandat democràtic" per a això en les eleccions autonòmiques, que consideren que tindran caràcter plebiscitari. El text parla de "majoria suficient" sense arribar a quantificar-la.

El document està avalat per les tres entitats independentistes amb les que fins ara s'han consensuat els passos del procés sobiranista, l'Assemblea, Òmnium Cultural i la Federació de Municipis per la Independència. Segons el document, les candidatures sobiranistes que es comprometin amb el pacte "han de deixar clar, com a punt primer i destacat, que votar-les suposa un pronunciament favorable a la independència de Catalunya". Un cop passades les eleccions, si aquestes candidatures obtenen la majoria parlamentària, preveuen començar a redactar una Constitució catalana a través d'una "Convenció Constitucional", que ha d'acabar d'elaborar el text legal en 10 mesos.

Contemplen paral·lelament que el Govern desenvolupar les estructures d'Estat "necessàries del nou estat". Els signants es comprometen a desenvolupar aquest procés, que calendaritzen en no més de 18 mesos, tot i els inconvenients legals dels tribunals. "El procés de transició democràtica no quedarà en cap cas supeditat a la vigència jurídica o eventuals impugnacions", reflecteixen en el text presentat. Un cop desenvolupats el text constitucional i les estructures d'Estat, el pla dels dos grans partits independentistes desemboca en un referèndum vinculant, a través del qual es recollirà el mandat per proclamar la República catalana.

El text cristal·litza un preacord entre les formacions i entitats que han format el "pinyol" del procés sobiranista, però queda a l'espera que puguin sumar-se a la negociació partits com MES, Unió, la CUP o EUiA. A més, preveu "mantenir una actitud expectant respecte a l'alternativa d'un referèndum vinculant per part de l'Estat espanyol", és a dir, esperar una oferta del Govern central abans de donar l'últim pas cap a la independència. Entenen a més que caldria entrar en una negociació amb l'Estat pel que fa a "actius i passius" i "relacions entre els estats", a més de amb instàncies internacionals per al reconeixement del nou Estat.

Es tracta del primer document en què Convergència es compromet amb claredat per portar la declaració d'independència i l'elaboració d'una nova Constitució en el programa electoral, tal com reclamava ERC i les entitats independentistes. El preacord arriba en un moment en què Unió s'ha desmarcat del ritme dels seus socis de CDC convocant una consulta entre les seves bases un cop passades les eleccions municipals per aclarir la seva posició sobre la independència.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha