Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Les bases de Convergència voten crear un nou partit i mantenen Homs com a cap de llista el 26J

Artur Mas votant a les primàries d'aquest dissabte

Oriol Solé Altimira

Les bases de Convergència estaven cridades aquest dissabte a les primeres primàries de la història de la formació per escollir un cap de cartell electoral i a votar sobre si volien refundar o renovar el partit. No hi ha hagut sorpreses: els militants convergents han seguit els consells del seu líder, Artur Mas; i del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i han optat perquè Francesc Homs repeteixi com a cap de llista el 26J i per crear un nou partit en comptes de renovar l'actual Convergència.

El 67% dels militants (5.426 persones) han votat perquè Convergència impulsi un nou partit, mentre que el 32,5% ha optat per la renovació de l'actual formació. Amb aquest resultat, el congrés de juliol serà el primer del nou partit impulsat per CDC en comptes del número 17 de la formació que van fundar Jordi Pujol i altres destacats nacionalistes catalans el 17 de novembre de 1974 al monestir de Montserrat.

Pel que fa al cap de cartell pel 26J, el candidat preferit per la direcció, Francesc Homs, s'ha imposat amb un 77,6% dels vots a la seva rival, la presidenta de la sectorial d'Igualtat i Drets Civils del partit, Sílvia Requena, que ha aconseguit el 20,3% dels vots. “Tindrem molt a dir en el congrés del nou partit”, ha dit Requena, que s'ha reivindicat com un “corrent de la transversalitat”. Per la seva banda, Homs ha volgut deixar de banda el debat de cara al congrés del partit i ha dit que “bolcarà esforços” en el 26J.

En conjunt, a la jornada han participat unes 14.000 persones. Convergència s'ha vist obligada a una refundació per la pèrdua d'hegemonia en el flanc independentista a favor d'ERC, un cicle electoral descendent –el 20D va aconseguir el pitjor resultat en unes generals en 36 anys i segons les enquestes anirà a pitjor el 26J– i pels nombrosos casos de corrupció en els quals s'ha vist immers el partit. La fortuna oculta a Andorra de Jordi Pujol ha estat el cop de gràcia.

Mas treu pit

Segons ha declarat el líder de Convergència, Artur Mas, el partit resultant del congrés del juliol serà “una nova formació política a partir dels millors valors de Convergència”, per la qual cosa s'ha mostrat convençut que “serà un bon fill o filla de Convergència”.

En una referència, sense citar-les, a les consultes internes amb poca participació que han celebrat BComú i PSC per refrendar el pacte a l'Ajuntament de Barcelona, Mas ha destacat que més del 50% de la militància ha participat a la consulta i ha assegurat que quan s'analitzin els processos participatius a Catalunya “caldrà tenir en compte” la jornada convergent. “El llistó està molt alt”, ha reblat.

“Avui no es decidia cap lideratge concret”, ha volgut deixar clar Mas sobre el seu paper en el nou partit. L'estat d'ànim entre els dirigents convergents era de gran satisfacció. La portaveu de CDC, Marta Pascal, ha qualificat la jornada de primàries com a “històrica” i ha sentenciat: “Entre la vella política i la nova política, la gent tria la bona política”.

Tancat el 'superdissabte', tal i com havien anomenat a la jornada d'avui els dirigents convergents, començarà ara l'última fase del procés de refundació. Aquest diumenge es reunirà el Consell Nacional que ha de convocar el congrés del 8 al 10 de juliol. A finals del mateix mes s'haurien triar els nous lideratges, que disputen tres sectors del partit.

Amb tot, el grau de renovació de la nova CDC està lluny de suposar una creu i ratlla. I és que el mateix Mas, quan defensa crear un partit nou, sol afegir que es faci “des de Convergència”. De fet, dos de cada tres militants i simpatitzants de CDC aposten per mantenir almenys la paraula “Convergència” com a nom després de la refundació del partit. A més, cap dirigent convergent abomina dels 23 anys de Pujol al capdavant de la Generalitat i demanen separar “l'obra de govern” de “la família”.

El propi Mas ha tancat la porta a la dissolució de Convergència per les obligacions jurídiques que manté el partit. “CDC des del punt de vista legal té una sèrie de drets i obligacions que s'han de complir”, ha conclòs.

Etiquetas
stats