Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

La societat catalana i el Parlament s'acomiaden de Muriel Casals

Lluís Llach clou l'acte d'homenatge a Muriel Casals

elDiario.es Catalunya / Sandra Lázaro (fotos)

Sentit homenatge a Muriel Casals en els actes de comiat que s'han celebrat aquest dijous al Parlament de Catalunya i al Parc de la Ciutadella. A la cambra catalana ha tingut lloc l'acte més institucional, mentre que a l'acte popular popular de la Ciutadella s'hi han congregat centenars de ciutadans per donar l'últim adéu a Casals, que va morir diumenge passat a l'edat de 70 anys després de dues setmanes hospitalitzada com a conseqüència de les ferides provocades per un atropellament per part d'un ciclista.

A l'acte institucional del Parlament hi han assistit els expresidents de la Generalitat Artur Mas, José Montilla, Pasqual Maragall, i també Jordi Pujol. També hi ha participat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Així mateix, hi han assistit tots els presidents dels grups parlamentaris de la Cambra excepte Xavier García Albiol (PP), que, segons informa l'ACN, tenia dues entrevistes amb dos programes de televisió estatals que coincidien amb l'homenatge i ha deixat la representació dels populars en Santi Rodríguez.

“La Muriel jugava amb els mots per entendre millor. 'Escoltem, que som de tots', ens deia moltes vegades”, ha recordat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va compartir el lideratge de les mobilitzacions sobiranistes al costat de Casals, ha lamentat que es trobarà a faltar “el guiatge prudent, senzill i amable” de Casals. “Muriel, el nou país durà el teu nom”, ha dit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

La nota musical l'han posada la companyia Elèctrica Dharma, que ha interpretat 'Sant Martí del Canigó'; Maria del Mar Bonet, el violoncel·lista Pau Codina, Gabriel Fauré i el Cor de Cambra del Conservatori del Liceu, que ha interpretat 'El cant de la senyera' per tancar l'acte. Els periodistes Mònica Terribas i Antoni Bassas han glossat la vida de Casals.

L'acte d'homenatge més popular, celebrat per Òmnium al passeig dels Til·lers, al parc de la Ciutadella, ha versat sobre els aspectes que van marcar la vida política i social de Muriel Casals: la llengua i la cultura catalanes, l'educació, la justícia social, els drets de les dones i Òmnium Cultural. El cantautor i company de Casals en la llista de Junts pel Sí, Lluís Llach, ha tancat l'acte amb la seva cançó Abril 74: “I si un trist atzar m'atura i caic a terra, porteu tots els meus cants i un ram de flors vermelles a qui tant he estimat, quan guanyem el combat”.

Els actes d'homenatge a Muriel Casals s'han celebrat a diverses poblacions de Catalunya. L'Ajuntament de Barcelona va donar dimecres el primer pas per atorgar la Medalla d'Or de la Ciutat a l'exdiputada. El Govern de la Generalitat també li ha concedit la seva Medalla d'Or. A les xarxes socials, nombrosos ciutadans s'han volgut acomiadar de la exdiputada de Junts pel Sí a través del hashtag #homenatgeMuriel.

Etiquetas
stats