Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La població de gossos perillosos augmenta un 28% en dos anys a València

Un gos de raça catalogada com a perillosa.

Carlos Navarro Castelló

El gust dels valencians pels gossos de races catalogades com a potencialment perilloses no ha passat de moda.

Tant és així que, segons el Registre Informàtic Valencià d’Identificació Animal (Rivia) en què es donen d’alta els gossos quan se’ls instal·la el xip identificador, la ciutat tenia a 31 de desembre del 2015 4.660 d’aquests cans, la qual cosa suposa un augment del 13,4% respecte de l’any anterior i del 28% respecte de l’any 2013.

En aquest sentit, les tres races més nombroses són, per aquest orde, els terriers de Staffordshire americans (1.231), els pit bull terriers americans (1.109) i els rottweiler (716). Les races que més han augmentat en aquests dos anys són el terrier de Starffordshire americà (69,5%), el pit bull (28,3%) i l’Akita (27,4%).

Sobre això, fonts de la protectora d’animals Modeprán que gestiona el centre d’adopció d’animals de l’Ajuntament de València, han explicat que cada vegada els arriben més cans d’aquestes races sense el xip identificador víctimes d’abandons o malferits, ja que “en moltes zones marginals els crien i els fan servir per a baralles”.

Així, quan els adopten, els posen el xip i automàticament queden registrats en el Rivia, la qual cosa en part explicaria aquest augment: “La gent cada vegada està més sensibilitzada a adoptar aquests gossos perquè per la quantitat de tràmits legals necessaris són els que més difícil ho tenen”.

Quant a l’afegiment de perillosos que se’ls ha posat, han criticat la llista d’aquestes races, ja que “cada autonomia hi posa unes races, quan la perillositat d’un gos depén de l’educació que se li done, no de la raça”.

En aquest sentit, han afegit que als Estats Units, els pit bull són ‘gossos de guarda infantil’: “Tots els que tenim en la protectora són molt bons, especialment amb els xiquets i amb la resta dels gossos”.

1.416 denúncies per no tenir assegurança

Per a tenir un gos catalogat com a potencialment perillós a València ciutat, és obligatori tenir una llicència de l’Ajuntament que s’obté pagant una taxa al voltant de 110 euros i presentant un certificat d’aptitud psicològica i una assegurança de responsabilitat civil. A més, és obligatori portar-los lligats i amb corretja.

En aquest sentit, segons fonts municipals, l’Ajuntament va concedir del 2013 al 2015 un total de 1.144 llicències.

Per la seua banda, fonts de la Policia Local han informat que durant l’any passat van posar 1.003 denúncies per incomplir aquests requisits, la majoria per no tenir l’assegurança obligatòria (416), per no mantenir-los controlats (287) i per portar-los sense boç ni corretja

Etiquetas
stats