Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El PP inunda de senyeres les Corts contra la derogació de la 'Llei de Símbols'

Els diputats del PP amb senyeres als seus escons de les Corts Valencianes després de la derogació de la Llei de senyals d’identitat.

Voro Maroto

València —

PSPV-PSOE, Compromís, Podem i, parcialment, Ciutadans han derogat la Llei de senyals d’identitat, una norma aprovada en solitari pel PP dos mesos abans de la fi de la legislatura passada que va crear una mena de policia identitària, l’Observatori dels Senyals d’Identitat Valencians, un organisme amb capacitat per a frustrar la concessió de subvencions a entitats que no compartiren la definició de valencianitat consagrada per la reglamentació del PP.

Entre altres coses, aquesta llei volia defensar els bous al carrer, les manifestacions religioses tradicionals, el segle d’or, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, les bandes de música, el cant d’estil, la pilota, la gastronomia, la columbicultura, les festes populars arrelades o la llengua valenciana diferenciada radicalment, sense atendre criteris científics, de la catalana. La norma no ha durat ni un any.

Els dos partits del govern valencià (PSOE i Compromís), el seu suport parlamentari (Podem) i un partit de l’oposició, Ciutadans (amb 7 dels 13 diputats; els altres sis s’hi ha abstingut) han abolit la llei amb criteris bastant semblants. Hi ha hagut moltes crítiques al text: discrimina entre valencians bons i roïns, reparteix carnets de valencianitat, margina sectors ben amplis que no s’identifiquen amb unes idees determinades, pretén emparar símbols ja protegits per les lleis i, singularment, per l’Estatut d’Autonomia, o simplement vol regular la manera com milions de persones han de sentir la seua terra, una cosa impossible de fer, en paraules de Josep Nadal, diputat de Compromís.

Ciutadans, que havia avançat el seu suport a la derogació, ha matisat finalment la seua posició. Tot i que pensen que la llei “no protegeix res i ofereix una imatge rància” de la Comunitat Valenciana, gairebé la meitat del grup no ha donat suport a la derogació. Una manera d’avisar el Consell, i més directament Compromís, que aquest partit no secundarà el pretés catalanisme o ànim de trencar Espanya que insistentment el partit d’Albert Rivera atribueix a la coalició valencianista.

Debat agre amb exhibició final de senyeres

El debat parlamentari ha estat aspre, agre moltes vegades. Jorge Bellver, portaveu del PP en l’afer, ha reivindicat la validesa de la mesura i ha recriminat a tots els grups, Ciutadans inclòs, un atac als senyals d’identitat valencians. “Al final, allò que els mou és el seu amor a la quadribarrada”, la bandera catalana, ha dit mirant a la bancada de Compromís i recuperant un debat de fa gairebé 40 anys, en què la crispació va dominar l’anomenada Batalla de València, discussió al voltant dels símbols (denominació, bandera…) que havien d’acollir-se amb el naixement de l’autonomia.

En senyal de protesta, els parlamentaris del PP han penjat senyeres als seus escons al final del debat. La Llei de senyals d’identitat ja és història.

Etiquetas
stats