Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Un diputat del PP afirma que estudiaria valencià, però que “s’estimaria més l’anglés, més pràctic”

El diputat provincial del PP Javier Berasaluce, exalcalde de Requena

Toni Cuquerella

L’exalcalde de Requena i diputat provincial del PP en la Diputació de València, Javier Berasaluce, ha afirmat que no entén bé el valencià i que l’estudiaria, però que “s’estimaria més l’anglés, una llengua més pràctica”.

Així es va expressar dilluns durant una intervenció en el ple de la corporació provincial contra l’“imperialisme lingüístic” que afirma que vol implantar el conseller d’Educació, Vicent Marzà, davant de la possibilitat que el valencià siga llengua obligatòria d’estudi a les zones castellanoparlants, com la mateixa Requena.

Aquesta crítica, recollida en el diari Levante-EMV, la va fer durant la defensa de la moció del PP “en defensa de la llibertat lingüística dels estudiants valencians”. Però, a més, va incloure també un enfrontament amb el diputat de Cultura, Xavier Rius (Compromís), i amb el mateix president de la Diputació, Jorge Rodríguez (PSPV).

Berasaluce va lamentar, així, que “fa 33 anys que es va aprovar la Llei d’ús i ensenyament del valencià i hi ha pau en aquest tema. No sé per què es vol reprendre la batalla”, en referència a la possibilitat de la implantació del valencià en l’expedient acadèmic de les zones castellanoparlants; hi afegia també que “les imposicions no són bones, no es pot obligar a parlar valencià en terres on històricament mai no s’ha parlat”.

Davant d’aquestes crítiques Rius va replicar al diputat del PP que “la batalla la revifa vosté. Ningú no imposa res. Ni tan sols hi ha una proposta en ferm des d’Educació”. Al seu torn, el diputat de Compromís recordava que “els valencians estem farts d’escoltar en la nostra pròpia terra allò de ‘parla’m en cristià’, fins i tot amb to de burla”.

Després de la intervenció de Rius el representant del PP li va blasmar que fera un discurs “íntegre en valencià durant 15 minuts”, que va dir que li va costar entendre, i que no usara per a dirigir-se a ell el castellà. “Per sort, el valencià és una d’aquestes llengües que s’entén sense conéixer-la molt i, si em parlen a poc a poc, puc seguir-la” i, com a colofó, va dir que podria aprendre el valencià, però que “s’estimaria més l’anglés, una llengua més pràctica”.

A aquest enfrontament dialèctic es va sumar el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, que, usant els mateixos arguments que Berasaluce –i en valencià–, li va dir que “si parla vosté a poc a poc també provarem d’entendre’l”. Aquestes paraules van ser respostes per una exigència de disculpes del diputat del PP, a qui Rodríguez va replicar que “jo també demane que es disculpe perquè m’ofén que diga que no m’entén quan parle la meua llengua”.

Etiquetas
stats