Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Absolts tres policies del CIE de Barcelona malgrat “extralimitar-se” en empentar un intern

Manifestación frente al CIE de Zona Franca.

Pau Rodríguez

Barcelona —

El jutge ha decidit absoldre tres agents de la Policia Nacional acusats d'haver comès agressions i injúries contra un jove intern del CIE de la Zona Franca de Barcelona. Segons el magistrat, no queden provades ni una cosa ni l'altra. Ara bé, sí que es pot afirmar que els agents es van “extralimitar” quan el van empentar per l'esquena, i que això va ser el “clar desencadenant” de que el jove reaccionés amb una “desobediència activa”.

Els fets van tenir lloc el 5 de febrer passat al menjador del centre d'internament barceloní, i queden descrits a la sentència en base a la gravació a la qual han tingut accés el jutge i les parts. Els agents estaven acompanyant l'intern cap a fora la sala quan aquest va realitzar “un gest rebel” amb el braç en veure que un policia el tocava, un fet que segons el jutge no es pot interpretar com a “desobediència”. Però acte seguit, un guàrdia l'empenta per l'esquena, i això provoca la reacció “alterada” del denunciat, que acaba amb una reducció per part d'uns quants agents que, en opinió del jutge, sí que seria “proporcionada”.

L'advocat de l'intern va defensar durant el judici que en aquesta reducció el seu client havia encaixat almenys una patada, però el magistrat condiera que això no queda clar en les imatges enregistrades, de manera que ha optat per absoldre els tres policies de maltractaments. I pel que fa a les injúries, tampoc no es poden demostrar perquè les gravacions de les càmares del CIE no contenen àudio.

Ara bé, el jutge és especialment reiteratiu en deixar constància de la “desproporció” de l'empenta que origina els fets, sobretot tenint en compte que el jove pateix una discapacitat intel·lectual lleu acreditada per informes mèdics. “Una empenta no pot ser considerada com una notòria desproporció, però sí que ho és en aquest cas atès el perfil de l'intern, que era conegut per part dels policies”.

De la mateixa manera que els agents, el propi intern també ha quedat absolt. Havia estat objecte de denúncia per part dels propis agents, per faltes de lesions i de desobediència. En aquest cas, el jutge sentencia que l'actuació excessiva per part dels agents exhimeix l'intern de la seva reacció i la seva actitud desobedient.

El magistrat, a més, deixa constància que la versió dels fets que van sostenir els tres agents davant del seu superior, i que va ser tramesa al jutge, és falsa. “L'intern es va aixecar del menjador i es va dirigir a la sortida de la sala, quan sense mediar conversa es va girar i va propinar diverses patades i cops de puny als agents”, van assegurar els policies al seu cap, una versió “clarament incerta”, segons el jutge.

L'intern serà deportat la setmana vinent

Des de la campanya Tanquem els CIE han emès un comunicat per celebrar “l'avenç que suposa que aquesta denúncia hagi desencadenat el primer judici per agressions al CIE de Barcelona”, però a la vegada expressen “perplexitat” davant el que consideren una sentència “contradictòria”

La defensa ja ha anunciat que recorrerà la sentència en apel·lació en els pròxims dies, i en aquest sentit alerten malgrat tot la data de deportació d'aquest jove està prevista per al proper dimarts, 18 de març. Consideren que la seva expulsió “és especialment gravosa” tenint en compte que és una persona molt vulnerable atès el seu perfil de discapacitat.

Etiquetas
stats