Entra en vigor la normativa que permetrà la música amplificada als bars de Barcelona
Fa dos mesos que la música a Barcelona respira més alleujada: la presentació d'una normativa que permetés als locals amb llicència de bar, restaurant o cafeteria organitzar concerts de música en viu amplificada, sempre que complissin amb la normativa de “seguretat i aïllament acústic” —explicava el tinent d'alcaldia Jaume Asens fa unes setmanes—, va acontentar la majoria d'agents relacionats amb la música. La normativa però, estava a l'espera d'un tràmit burocràtic —una circular— que s'ha dilatat fins aquest dimecres; l'espera s'ha allargat algunes setmanes de més, segons la previsió inicial de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).
Ara, amb la norma ja a la mà, l’Ajuntament de Barcelona impulsa un pla de treball que contempla diferents línies d’actuació per “reconèixer el valor cultural i social de la música en viu”, alhora que “considera la sostenibilitat veïnal”, un dels principals esculls en la presentació de la llei. “La música en viu no genera problemes de convivència”, destacava l'assessor extern de l'ICUB i un dels responsables de la normativa, Dani Granados, en una entrevista amb Catalunya Plural.
La normativa, de fet, vol fer “compatible” el desenvolupament de l'activitat musical amb el descans dels veïns, és per això que s'han traçat “zones d'especial saturació”: Ciutat Vella, Gràcia, Eixample i Sants-Montjuïc. A més d'una franja d’horaris responsables per la qual es permet l’activitat musical amplificada en directe fins a les 23h. Cal recordar que les mesures per la música en viu ha estat una de les propostes de l'Ajuntament més votada en el procés participatiu del PAM, decidim.barcelona.
L'Ajuntament promourà també taules de mediació amb presència de membres dels àmbits de Cultura, Urbanisme i Ecologia Urbana, Districtes, Guàrdia Urbana, entitats i associacions del sector musical, i representants dels espais veïnals de la ciutat, entre d’altres.
La nova normativa anirà acompanyada d’un seguit de mesures —sense concretar— per “reconèixer, fomentar i vetllar pel correcte desenvolupament de la música en viu de petit i mitjà format”; de moment, l’ICUB convocarà abans de l’estiu —com ja havia informat— una línia de subvenció de 400.000 euros per als locals.
L'Heliogàbal tanca fins al setembre
La normativa ha arribat, però hi ha locals amb un camí encara espinós per recórrer. L'Heliogàbal, l'espai que s'ha erigit en protagonista d'una reclamació compartida per molts altres locals de Barcelona, ha anunciat aquest mateix dimecres que haurà de tancar fins al setembre. Fins que no avanci la normativa i l'aprovació del nou Pla d'Usos del Districte de Gràcia, l'Helio s'apaga: porten tres mesos aturats i no poden sostenir més les despeses del local fins que “s'aclareixi la situació d'impàs” en la que es troben, assegura la sala en un comunicat.
“Les despeses que genera el bar no es cobreixen amb el que es fa de barra, de manera que l’única solució perquè els deutes no continuïn creixent és tancar”, han destacat els responsables del bar. La notícia arriba després que el local gracienc celebrés un concert a la sala Razzmatazz (“Pagar la multa”) on va recaptar prop de 16.000 euros per a pagar les multes acumulades.