Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Colau evita que el procés independentista s’encalli a Barcelona

L'alcaldessa, Ada Colau, al plenari de l'Ajuntament de Barcelona

Jordi Molina

Barcelona —

Barcelona en Comú ha votat en contra d'una proposta del PP que demanava un rebuig explícit a la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya, segellada entre Junts pel Sí i la CUP. La decisió de BComú es pot interpretar com un moviment de distància envers Catalunya Sí Que Es Pot (CSQP), la seva formació germana a la cambra catalana, que va girar l’esquena a la declaració de ruptura amb l'Estat, votant en el mateix sentit que PP, PSC i Ciutadans.

El tinent d’alcalde Jaume Asens ha titllat d’“electoralista” la proposta del PP i ha recordat la “pluralitat interna” del seu grup municipal “on hi ha persones independentistes, però el punt de trobada és el dret a decidir”. La proposta del PP necessitava 21 regidors, però només ha sumat els suports de PSC i Ciutadans –12 regidors, en total—. Només amb el vot a favor de BComú s'hagués aconseguit tirar endavant la moció, que hagués suposat un revés per al procés sobiranista. BComú no només no s’ha abstingut, sinó que ha votat en contra, tal i com ho han fet els partits partidaris de la independència –CDC, ERC i la CUP–.

El sentit del vot de BComú ha centrat totes les mirades del ple després que Asens critiqués uns dies enrere, i a través del seu compte de Twitter, la decisió del partit de Lluís Rabell. “Quin error! Catalunya Sí que es Pot s'ha posat al costat del bloc del búnquer!”, va dir Asens en una acció espontània que no va agradar ni a BComú ni a Podem, que comparteixen proposta política per a les generals.

“En alguns punt estem d’acord, com en què Catalunya és un subjecte sobirà, i en altres hi trobem a faltar més elements, com de l’absència d’un referèndum”, ha dit Asens, integrant de Procés Constituent i dirigent de Podem. La votació, que s’ha fet per sistema nominal per unanimitat, tal i com demanava el PP, s’ha saldat amb 28 vots en contra, 12 a favor i una abstenció, la de Sònia Recasens, d’Unió.

La votació de BComú, alineada en aquesta ocasió amb els partidaris de la ruptura, contrasta també amb l’abstenció de fa uns mesos en el debat sobre l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). En aquella ocasió, Asens va justificar la no entrada a l’AMI per “conservadora” i va insinuar que era una organització al servei de CDC.

Barcelona impugna a la Llei de l’avortament del PP

Barcelona impugna a la Llei de l’avortament del PP

L’Ajuntament de Barcelona ha impugnat la llei de l’avortament del PP. Però no s'ha declarat “ciutat insubmisa” com demanava inicialment la CUP, la formació ha fet la proposta. El text final ha obtingut 27 vots a favor, 10 en contra i 4 abstencions en una altra votació nominal al ple. La regidora cupaire, Maria Rovira, ha defensat un text amb un seguit de mesures, com la garantia de que tots els centres sanitaris de Barcelona es garanteixi els dret a l’avortament de les menors de 18 anys i de totes les dones.

El text definitiu vol trobar les complicitats amb professionals mèdics que treballen als centres de Barcelona i reduir el màxim les situacions en les que els professionals practiquen l’objecció de consciència. Mentre això no sigui possible, la CUP demana que es garanteixi un circuit alternatiu perquè les dones puguin avortar lliurement a la ciutat de Barcelona, fins que no es pugui garantir des de la xarxa pública de la ciutat.

A més, la proposició de la CUP, insta a treballar per assolir un avortament gratuït per a la xarxa pública per a totes les dones, a facilitar mètodes anticonceptius gratuïts a l’abast de tothom, així com educació afectiva i sexual a tots els centres educatius. La norma s'oposa una reforma de la llei de l’avortament impulsada pel govern del PP, que impedeix que les noies menors de 18 anys puguin avortar sense consentiment dels pares.

Xoc entre BComú i la bancada de la dreta

Xoc entre BComú i la bancada de la dretaEl ple també ha tingut algunes topades dignes de menció. Una entre l’alcaldessa i la líder de Ciutadans; i l’altra entre el tinent d’alcalde Pisarello i la bancada de CiU, especialment amb l’ex alcalde Xavier Trias. En el primer duel, Colau ha acusat a Carina Mejias de generar “alarmisme” per presentar al ple una proposta sobre prevenir policialment Barcelona a causa d’un possible atemptat, precisament uns dies després d'haver-se celebrat la comissió de Seguretat.

Una moció que Ciutadans ha aconseguit tirar endavant gràcies al suport del CiU, PSC i PP. Colau ha dit que la ciutadania “pot estar molt tranquil·la” perquè “tots els serveis d'emergència estan coordinats i treballant a ple rendiment per si cal actuar”.

En l’altre cas, el tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, li ha recordat al grup municipal de CiU els seus comptes pendents amb la Fiscalia. “Vostès tenen un problema i és diu Antoni Vives”, en al·lusió a les irregularitats de l’ex regidor al capdavant de l’empresa municipal Barcelona Regional. Trias, molest, ha estat renyat per l'alcaldessa, que no li ha permès rebatre l’acusació.

Congelació de les tarifes del transport públic

Barcelona no patirà un encariment de les tarifes del transport públic. Així ho ha fet saber l'alcaldessa en la sessió de control del ple, després que grup municipal de la CUP preguntés sobre els preus del transport per a l’any 2016. Colau ha rebutjat “qualsevol augment de les tarifes del transport públic” i ha anunciat que el Govern “proposa aplicar una congelació total” dels preus del transport de cara l'any que ve. “Expresso el compromís ferm de com a mínim congelar les tarifes pel proper any i treballar per ampliar la tarificació social”, ha dit.

El plenari ha servit per aprovar els comptes generals dels exercicis 2013 i 2014 corresponents al mandat de CiU. L’aprovació, que ha comptat amb els suports del govern, CiU i ERC, permetrà la fiscalització de la Sindicatura de Comptes. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat que “l’aprovació és un sí a la transparència, a la fiscalització, i a posar llums i taquígrafs perquè la Sindicatura pugui auditar-los”. En canvi, ha destacat que és crític amb la política pressupostària de l’anterior govern, i ha citat com exemple l’operació BAMSA que recullen.

Etiquetas
stats