Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Campanya perquè TV3 emeti més informació en defensa de la sanitat pública

Imatge de la campanya #LaSalutTV3

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

La revista Cafèambllet impulsa una campanya que reclama que TV3 dediqui més informació favorable a la sanitat pública i menys propaganda de les mútues privades. El seu manifest, firmat ja per una quarantena d’entitats, associacions i plataformes de defensa de la salut pública, sindicats i partits polítics, està adreçat al president de la Corporació Catalana de Mitjans Àudiovisuals, Brauli Duart, i li reclama l'emissió, en horari de màxima audiència, dels documentals 'La Salut el negoci de la vida. Determinants de la Salut', produït per Solidaritat i Comunicació–SICOM, i 'Sicko', del cineasta dels Estats Units Michael Moore.

La campanya considera que per mandat exprés del Parlament, TV3 té la missió de “fomentar el debat plural sobre qüestions d’interès públic” per a què “puguin donar resposta eficaç a la demanda d’informació veraç, plural i independent”. I denuncia que “el sistema sanitari català està patint una seguit de canvis que afecten profundament la seva estructura i la mateixa concepció fundacional del sistema” que “afectaran directament la salut de milions de ciutadans”.

L’elecció dels dos documentals que es demana que emeti la televisió autonòmica s’ha fet perquè “aporten informació i opinions molt rellevants i qualificades per tal que la ciutadania pugui tenir una visió més àmplia sobre un tema de tant interès com és la salut”.

'La Salut el negoci de la Vida' és un projecte de l’associació SICOM, del qual n’han sortit tres documentals: 'Draps Bruts', 'Pagar Viure' i 'Determinants de la Salut'. La seva evolució s’ha pogut anar seguint des de fa més de dos anys i els documentals s’han projectat en més de 150 cinemes, casals, ateneus, universitaris, ambulatoris i hospitals. Els documentals posen l’accent en què la salut no es limita a l’atenció sanitària sinó que ve marcada per un seguit de determinants que van des de l’educació, a l’alimentació, la contaminació o el propi treball. També denuncien la corrupció en l’àmbit de la sanitat, els abusos i negocis fets a l’empara de les llistes d’espera i els efectes negatius per la salut dels ciutadans de les privatitzacions i el desmantellament de l’atenció pública.

SICOM és una associació sense ànim de lucre fundada l’any 1995, dedicada a “fomentar el periodisme responsable, crític i independent però no neutral; fer emergir informacions que dels poders volen ocultar, manipular o tergiversar, treballar en favor de la transparència, fomentar el debat democràtic i el pensament crític sobre els temes que (pre) ocupen la ciutadania i reflexionar sobre aquelles qüestions que determinaran el futur de tots plegats”.

'Sicko' és una pel·lícula dirigida pel cineasta Michael Moore, estrenada l’estiu del 2007, que ofereix una visió crítica del sistema de salut dels Estats Units i del paper que hi juguen les grans companyies d’assegurances mèdiques, en perjudici de la salut de milions de ciutadans. Moore calcul·lava, aleshores, que hi havia 45 milions de persones als Estats Units que no tenien accés a la salut pública i demanava canvis polítics per apropar el sistema sanitari d’aquest país al que funciona a França, Canadà, el Regne Unit o Cuba.

La revista Cafèambllet, nascuda fa deu anys a Blanes, i que s’ha caracteritzat per la denúncia de la corrupció en l’àmbit sanitari, especialització que els va costar una demanda de Josep Maria Via, assessor en temes de salut del president de la Generalitat, Artur Mas, per “danys a l’honor”, que finalment va ser sobreseguda. Actualment, Cafèambllet imprimeix mensualment 145.000 exemplars, que es distribueixen per centres cívics, locals socials, bars, oficines, hospitals i seus de tot tipus.

Etiquetas
stats