Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

En Comú no tindrà grup propi al Congrés i s'integrarà en un “grup plurinacional” amb Podem

Pablo Iglesias i el portaveu d'En Comú Podem, Xavi Domènech, al Congrés

elDiario.es Catalunya

En Comú Podem no tindrà grup propi al Congrés dels Diputats. Així s'ha confirmat aquest dimarts, data límit per registrar els diferents grups parlamentaris a la cambra baixa. La candidatura encapçalada per Xavier Domènech s'integrarà al grup de Podem i la confluència gallega, En Marea. Tal i com ha avançat eldiario.es, les tres formacions formaran un grup confederal o “grup plurinacional”, en la denominació dels membres de la candidatura.

D'aquesta manera, la confluència catalana es queda sense una de les seves principals aspiracions, la de tenir un grup parlamentari independent del de Pablo Iglesias. Tot això, seguirà mantenint la “veu pròpia” al Congrés, tal i com havia expressat el diputat Josep Vendrell: el nou grup parlamentari no tindrà disciplina de vot i els portaveus variaran. Es tracta d'una fórmula similar a la que va usar el grup de la Izquierda Plural -on estava integrada ICV- la passada legislatura.

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech ha assegurat que la seva formació tindrà autonomia política, agenda i portaveus propis i participació en el sí dels debats del nou grup “gràcies a la fraternitat dels pobles”. Per contra, ha carregat contra la “falta d'intel·ligència política” de PP, PSOE i Ciutadans, formacions que, al seu parer “encara pensen que tot pot continuar com abans”.

El president del grup parlamentari, que es dirà Podemos-En Comú Podem-En Marea, serà Pablo Iglesias i el portaveu serà Iñigo Errejón, segons ha explicat ell mateix. Domènech serà el portaveu d'En Comú Podem i el primer portaveu adjunt del grup, mentre que la portaveu d'En Marea serà rotativa, començant per Alexandra Fernández, que serà la segona portaveu adjunta. Errejón ha especificat que dins del grup parlamentari hi haurà “agrupació parlamentària catalana, gallega i valenciana”.

Finalment, els quatre diputats de Compromís no s'han sumat al grup plurinacional de Podem, al que sí que han anat els cinc diputats de Podem que van concórrer a la confluència valenciana. En total, el nou grup parlamentari “plurinacional” tindrà 65 diputats.

Etiquetas
stats