Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència farà campanya per un “Estat independent” mentre Duran guanya temps

Duran evita pronunciar-se sobre la reposta d'Unió a la pregunta de la consulta.

Pau Rodríguez

Barcelona —

Amb la pregunta i la data de la consulta sobiranista ja pactades, les formacions partidàries del dret a decidir es veuran forçades a partir d'ara a prendre partit. ERC i CUP ja tenien clar que donarien suport a la independència -encara que amb matisos-, i ICV-EUiA ja va avançar ahir que almenys es posicionarà a favor del sí a la primera pregunta -la de ser Catalunya un Estat-, tot i que no va dir res de la segona -si ha de ser independent-, ja que entre els ecosocialistes hi conviuen ànimes independentistes i federalistes. Només faltaven CDC i UDC -de la coalició CiU-. Doncs bé, Convergència farà campanya pel doble sí, i Unió -partit obertament no independentista- no es pronunciarà fins que es convoqui la consulta.

Aquest és el posicionament per ara de les formacions que ahir van pactar la consulta. A l'espera que s'acabi celebrant en la jornada pactada del 9 de novembre de 2014, Convergència ja ha començat la campanya pel vot a favor del “Estat independent”. Fins ara a CDC evitaven pronunciar la paraula independència -el president Mas preferia Estat propi-, però des d'avui ho hauran de fer. El seu secretari d'organització, Josep Rull, ha deixat clar el “triple sí” de la formació: “Sí que volem votar, sí que volem Estat i sí que volem que sigui independent”, ha sentenciat en roda de premsa.

Així les coses, podria ser que CDC fes campanya sense Unió -el seu històric soci de coalició-, atès que els democristians encara no han volgut revelar el seu posicionament davant la pregunta i, fins ara, són un partit obertament no independentista. Les diferències sobre el procés sobiranista entre els dos partits han estat manifestes -UDC no va participar a la Via Catalana i CDC sí, per exemple-.

En la seva compareixença després de la reunió a Unió per ratificar l'acord d'ahir, Josep Antoni Duran i Lleida, líder del partit, ha celebrat el caràcter “inclusiu” de la pregunta, però ha anunciat que fins que no es convoqui formalment la consulta no debatran en el partit quina serà la seva posició. I per arribar a aquest punt ha afegit que hi haurà d'haver acord amb l'Estat. “La consulta serà legal o no serà”, ha subratllat, abans d'apuntar que existeixen marcs legals per convocar-la sense xocar amb la Constitució.

Sobre una hipotètica campanya conjunta també s'ha pronunciat Francesc Homs, portaveu del Govern i conseller de Presidència: “Procurarem fer la campanya junts, però la decisió encara no l'hem pres. Caldrà parlar amb ells i tractar de fixar una posició”, ha precisat. Homs també ha revelat, en declaracions a Rac 1, que l'autor de la pregunta encadenada va ser el president Artur Mas.

L'acord ja està al Parlament

El Govern central ja ha anunciat que no l'autoritzarà, però aquest matí els partits proreferéndum registraven al Parlament de Catalunya la proposició de llei per demanar permís al Congrés dels Diputats per celebrar la consulta. Amb aquesta proposta, que es votarà en el ple de gener, la Cambra catalana reclamarà a les Corts que “delegui a la Generalitat la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu” perquè els catalans “decideixin el seu futur polític col·lectiu, a partir dels termes que s'acordin amb el Govern”.

Etiquetas
stats