Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

Daltabaix de CiU, escalada contundent d'ERC i irrupció de la CUP

Cares llargues a la seu electoral de Convergència a l'Hotel Majestic, després de conèixer els sondejos. / Edu Bayer

Redacció

Barcelona —

La convocatòria d’eleccions anticipades per part del president Artur Mas, que tenia com a objectiu aconseguir una majoria “excepcional” –si no absoluta– per a Convergència i Unió (CiU), ha provocat l’efecte contrari a l’esperat per a la formació que lidera Mas, segons els primers escrutinis i l’enquesta a peu d’urna de TV3. Amb més del 80% escrutat, CiU se situa en 50 diputats, uns resultats notablement inferiors als obtinguts per la formació fa només dos anys -62 diputats-, i lluny de l’anhelada majoria absoluta, fixada en 68 escons al Parlament de Catalunya.

La gran sorpresa de la jornada, sempre segons l’actual escrutini, seria la gran escalada d’ERC, fins ara cinquena força, que passaria a ser el tercer partit més votat, amb una amb un total de 21 escons. D’aquesta manera, el partit que encapçala Oriol Junqueras podria acostar-se al seu millor resultat, obtingut a les eleccions de l’any 2003 amb Josep-Lluís Carod-Rovira de cap de llista.

Els republicans pugnen per la segona posició amb el PSC, que tot i baixar de 28 a 20 escons, es podria mantenir com a segon partit més votat.

L’altra novetat que reflexen els recomptes seria la irrupció amb força de la CUP, que en la seva primera concurrència a les eleccions autonòmiques obtindria grup parlamentari propi, amb un total de 5 o 6 vots.

El Partit Popular i ICV-EUiA, per la seva banda, es mantindrien en un nombre de diputats similars als obtinguts als darrers comicis. Els populars passarien de 18 a 19 escons, una lleugera millora, i els ecosocialistes experimentarien un ascens de tres diputats, que els situaria en 13 escons.

Ciutadans, per la seva banda, es convertiria també en un dels vencedors de la nit, atès que doblaria el seu nombre de diputats, de 3 a 6. La formació que encapçala Albert Rivera aconseguiria, com la CUP, el grup parlamentari propi.

El sobiranisme es quedaria a les portes dels dos terços de la representació

Les formacions partidàries d’un referèndum que plantegés la independència de Catalunya aconseguirien, amb més del 80% escrutat, un total de 86 diputats, fet que suposaria quedar molt a prop del llindar dels dos terços de la cambra, fixats en els 90 escons (d’un total de 135). Integrarien aquesta majoria sobiranista CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Per la seva banda, la coalició independentista Solidaritat per la Independència (SI), que l’any 2010 va obtenir quatre escons, quedaria fora del Parlament.

Etiquetas
stats