eldiario.es

9

CATALUNYA

Els estudiants de la UB paralitzen l'aprovació d'uns pressupostos retallats en un 1,5%

Un centenar de manifestants bloquegen el Consell de Govern que havia de votar els comptes pel curs 2013

El rector reitera que no hi haurà acomiadaments i demana perdó pel clima de confusió generat per la poca informació transmesa des de la universitat

Ramírez confirma que els pressupostos patiran una retallada de l'1,5% i contempla l'amortització de patrimoni si finalment la Generalitat decideix retallar més als campus

Vista de la sede principal de la UB desde la plaza Universitat. (cc: scalleja)

Vista de la seu principal de la UB des de la plaça Universitat. (cc: scalleja)

La Universitat de Barcelona segueix sense pressupostos per al 2013. Davant el convenciment que els comptes que s'havien d'aprovar aquest dimecres al Consell de Govern de la universitat contemplaven acomiadaments, un centenar de manifestants, la gran majoria estudiants, han paralitzat l'acte. Han bloquejat els accessos al rectorat i han impedit que s'hi celebrés la reunió, de manera que l'aprovació dels pressupostos queda ajornada almenys fins la setmana vinent, segons ha comunicat el centre.

El rector de la UB, Dídac Ramírez, ha sortit al pas dels incidents per lamentar que s'hagin produït alguns actes "vandàlics" a l'hora d'aturar el consell, però tot seguit n'ha assumit part de la responsabilitat. "Entenc el neguit perquè potser no hem donat tota la informació i hi això ha donat peu a la manipulació, però no hi haurà acomiadaments". En aquest sentit, ha asegurat que dimitiria abans d'aplicar un ERO a la UB.

El que no ha comptat com acomiadaments, per altra banda, són les no renovacions de contractes que va adelantar eldiario.es i que afectarien a desenes de professors lectors i a una elevada xifra d'associats. Ramírez ha argumentat que aquestes baixes eventuals "depenen de les necessitats de cada departament". "El personal no ha de ser inamobible", ha sentenciat el rector, que ha comparegut acompanyat de tot el seu equip per valorar la situació en què es troba la universitat davant l'ajornament del Consell de Govern.

Per la seva banda, des de la Plataforma Unitària de Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) han emès un comunicat felicitant-se per haver aconseguit l'objectiu d'aturar temporalment els pressupostos. En referència a la denuncia per part del rector d'actes vandàlics aïllats -hi ha hagut desperfectes almenys en una porta del rectorat-, la PUDUP ha assegurat que vandalisme són "les restriccions pressupostàries que està imposant la Generalitat de Catalunya a les universitats i que els rectors estan acatant".

Una retallada de l'1,5% sense tocar la plantilla i a l'espera de la Generalitat

Durant la seva compareixença per valorar els fets, Dídac Ramírez ha donat alguns detalls dels pressupostos que s'haurien d'haver aprovat. La retallada en total serà finalment de l'1,5% respecte del curs anterior -que ja es va reduir en un 2% en comparació amb el 2011-, un ajust que asseguren que es traduirà solament amb una reducció de despeses de funcionament: "retallarem en fotocòpies, viatges, menys hores de neteja, ja hem tancat alguns centres..." detallava el responsable econòmic de la universitat.

Ramírez defensa a capa i espasa que no es tocarà el capítol de personal, malgrat que a l'avantprojecte dels pressupostos que es portaven avui a votació hi consta una retallada d'un 0,9% en aquesta partida, concentrada majoritàriament en Personal d'Administració i Serveis (PAS). Tot i reiterar per activa i per passiva que no hi haurà acomiadaments, el rector no ha esclarit aquest punt. Per tancar la qüestió, ha sentenciat: "Això no té res a veure amb el que ha passat a la UPC", en referència a que l'aprovació dels comptes de la Politècnica van deixar sense feina a més de 300 treballadors.

En qualsevol cas, Ramírez també ha reconegut que la validesa d'aquests pressupostos està subjecta a la decisió que ha de prendre la Generalitat sobre els seus comptes, pendents a la vegada de la possible relaxació del sostre del dèficit per part del Govern central. En aquest cas, han donat per fet que no hi haurà cap retallada addicional respecte de la partida del 2012 per part del departament d'Economia i Coneixement, i han tirat endavant per "garantir la viabilitat de la universitat", en paraules de Ramírez.

De tota manera, deixen la porta oberta a una possible rebaixa de l'aportació de la Generalitat, una retallada que assumirien amb uns "ingressos extraordinaris" ja previstos en els pressupostos. Aquesta injecció, segons Ramírez, vindria de la "realització de patrimoni", es a dir, la venda, lloguer o explotació de drets de les propietats de la UB.

Aquesta mesura, però, només s'activaria si la Generalitat rebaixa encara més la seva aportació a les universitats. Ara per ara tot el que se'n sap, després de la reunió dels rectors amb secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ahir al vespre, és que el Govern, si ha de retallar més, ho fara de la manera "menys lesiva possible", segons ha traslladat el rector avui a la premsa.

Ocupen el rectorat de la UAB per protestar contra les retallades

La tensió s'ha contagiat entre les universitats catalanes des que la UPC va anunciar que acomiadava a més de 300 treballadors. A més dels incidents aquest matí a la UB, a la Universitat Autònoma de Barcelona els estudiants havien convocat una jornada de vaga, que s'ha saldat finalment am l'ocupació del rectorat per part de desenes de persones. Els estudiants protestaven avui contra les retallades al campus i contra els augments del preu de les matrícules aquest curs, i han avisat que no es mouran del rectorat fins que el rector, Ferran Sancho, no els doni una resposta.


Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha