Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La ONU advierte de que “las represalias son ilegales” a Israel e Irán
El Ayuntamiento de Marbella recalifica los terrenos de la mansión de la alcaldesa
Opinión - Cómplices de la impunidad de Israel. Por Rosa María Artal

Les dones comencen a aturar el món des de Barcelona

Manifestació posterior a la 'vaga de totes' pel centre de Barcelona. / @VagadetotesP9

Pau Rodríguez

Barcelona —

Si les dones mouen el món, és que el poden aturar. Partint d'aquesta lògica centenars de dones han secundat aquest dijous la vaga de totes, una jornada de reivindicació dels drets de la dona i dels diferents fronts de la lluita feminista que ha culminat amb una multitudinària manifestació pel centre de Barcelona. “Estem fartes de les polítiques socials, econòmiques i jurídiques que atempten de forma cada vegada més greu contra els nostres drets i la nostra dignitat”, proclamava el seu manifest, elaborat després d'un procés de gairebé un any d'assemblees de col·lectius feministes per impulsar una jornada de protesta que anés més enllà d'una vaga general que, segons expliquen, està massa lligada al concepte de treballador masculí, amb uns problemes sovint diferents als de moltes dones.

“Som les que més patim els efectes de la crisi: les retallades en sanitat i educació ens perjudiquen molt més, perquè les dones som les que ens acostumem a fer càrrec de les persones dependents, siguin petits o grans”, es lamentava Laura Lozano, activista feminista, mentre la manifestació avançava de plaça Catalunya cap a la Gran Via. Compaginant diverses feines “molt mal remunerades”, explica la Laura, li és impossible participar de les vagues generals, i considera que una jornada com la d'avui és “imprescindible” per donar visibilitat a tots els problemes que pateixen les dones. “Hi ha vida més enllà de la reforma de l'avortament”, sentencia, quan la protesta ja enfila el carrer Diputació.

I és més enllà de la reforma impulsada pel dimitit ministre Alberto Ruiz Gallardón, i que ara ha estat aparcada temporlament pel mateix Govern, la reivindicació dels col·lectius feministes vol posar el focus en totes les polítiques que afecten negativament a les dones. “Ens interessa una vaga política, creativa, que trascendeixi la vaga productiva”, expressa el manifest, que recull les denuncies contra la violència de gènere -35 dones mortes per aquesta xacra aquest 2014- i contra la reducció del pressupost d'igualtat, però també contra la llei d'estrangeria -“ens condemna al treball submergit i al racisme”, consta al manifest- i a la reforma laboral, que aprofundeix, segons es queixen, les desigualtats que ja afecten a les dones.

Amb tot, la jornada ha estat un continu d'accions sobretot concentrades a Barcelona, amb talls de carrers des de primera hora del matí, algunes aturades de classes a les facultats i l'obertura de diversos espais de debat. L'acció més vistosa ha estat potser l'ocupació per part de desenes de feministes del Cercle d'Economia, per denunciar el seu vincle amb el Círculo de Empresarios, l'organització presidida per Mónica Oriol, l'autora de les polèmiques declaracions en què assegurava que contractar dones d'entre 25 i 45 anys era un problema perquè podien quedar embarassades.

La jornada ha posat el seu punt i final amb una manifestació pel centre de Barcelona, tot i que l'objectiu de la mobilització és que les reivindicacions fetes públiques avui es vagin reprenent d'ara endavant. El manifest que han impulsat des d'aquests col·lectius ja compta amb unes 600 adhesions entre entitats socials i persones individuals. Entre els objectius del grup motor hi ha el d'aconseguir els suports suficients com per engegar una vaga de totes al maig, però aquesta vegada una vaga laboral.

Etiquetas
stats