El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en fundacio@catalunyaplural.cat.
La sentència a Valtonyc, dictada el febrer passat, ha encès el col·lectiu musical. La plataforma No Callarem organitza el concert del dia 21 de maig al parc del Gran Sol de Badalona en protesta contra “les agressions polítiques, legals i públiques a la llibertat d’expressió”. Hi actuaran Albert Pla, Mishima, Fermín Muguruza amb Ovidi3, Maria Arnal i Marcel Bagés, Valtonyc, Che Sudaka, Maika Makovski, Raynald Colom, Za! o Seward, entre altres
La música és el primer element que necessita un moviment. És probablement la primera raó per acabar trencant les cadenes. I els enemics de la llibertat, massa sovint, també enemics de la cultura, ho saben bé. Sempre ho han sabut. Moltes cançons han generat revoltes. Vivim temps de justícia corrupta i flaire postfranquista. Moltes veus es veuen amenaçades. Un cas flagrant és el del raper mallorquí Valtonyc, processat per l'Audiència Nacional espanyola pel simple fet d'expressar unes idees a través de les seves cançons. Sense oblidar les recents condemnes a Cassandra Vera i César Strawberry per fer tuits i cançons que contradiuen als drets fonamentals pactats en la Constitución de 1978 i en la Declaració Universal de Drets Humans de 1948.
Valtonyc, Albert Pla, Lágrimas de Sangre, KOP, Che Sudaka, Nico Roig… són només una relació d’artistes que han hagut de presentar-se en algun moment de la seva carrera a l’Audiència Nacional. El seu periple judicial ha originat, en bona part, el concert que se celebrarà el 21 de maig al parc del Gran Sol de Badalona en protesta contra “les agressions polítiques, legals i públiques a la llibertat d’expressió”. Darrere d’aquest acte hi ha la plataforma No Callarem, que aglutina entitats i associacions com per exemple el Sindicat de Músics Activistes de Catalunya, l’Ateneu Popular Nou Barris, l’Ateneu La Torna i les plataformes Defensem els Drets Humans i Defender a Quien Defiende, entre altres. També, Llibertat Valtonyc, el grup de suport creat arran del judici al raper mallorquí.
Veus sentenciades
La sentència a Valtonyc, dictada el febrer passat, ha encès el col·lectiu musical. Una sentència que se suma a l’any de presó a que va ser condemnat al gener César Strawberry, cantant de Def Con Dos. Totes dues sentències judicials estan pendents de recurs, amb els costos econòmics que això implica, però després d’aquests dos judicis, altres rapers esperen torn. És el cas del duo Ayax y Prok o del col·lectiu La Insurgencia. El raper lleidatà Pablo Hasél s’enfronta a una petició de set anys de presó. Davant la gravetat del cas Valtonyc, amb la condemna més alta que hagi rebut mai un raper, els beneficis del concert es destinaran a sufragar els costos legals de la seva defensa. Així mateix s’ha iniciat una campanya de recaptació de fons a la plataforma Goteo per costejar les despeses que implica organitzar el concert.
Albert Pla, Green Valley, Lágrimas de Sangre, Mishima, Fermín Muguruza amb Ovidi3, Maria Arnal i Marcel Bagés, Valtonyc, Che Sudaka, KOP, Chundarata, Tori Sparks, Xebi SF, A Contra Blues, Elgio, EINA, Maika Makovski, Raynald Colom, Za!, Nico Roig, Isabel Vinardell & Isabelle Laudenbach o Seward s’han unit al cartell i al projecte No Callarem. Un escut de defensa davant les agressions polítiques, legals y públiques a la llibertat d'expressió. Una plataforma, asseguren, estable de denúncia de la censura a la crítica política a través de l’art, el periodisme o de l’expressió lliure a les xarxes socials. “La crítica que no ataca ni vulnera els Drets Humans no pot considerar-se delicte”, expressen en un manifest. Les condemnes a presó a artistes o a twitters van dirigides a un sector molt particular, aquell que ataca l’status quo i, concretament, la dreta política espanyola. “La meva guitarra no dispara però sé on apunto tot i que no vegis la bala”, cantava Kortatu denunciant la censura. En fi, vivim en la democràcia marca Espanya, on protestar és delicte. Hi ha una dita que per més anys que passin sembla que no deixa de ser actual: Quanta més repressió, més rebel·lia.
Sobre este blog
El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en fundacio@catalunyaplural.cat.