El conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar ahir el pla Essencial, que inclou una sèrie de recomanacions per als metges amb l’objectiu de disminuir les proves “innecessàries”. S’aconsella per exemple d’evitar mamografies a dones menors de 50 anys que no tinguin riscos adicionals de càncer de mama. També s’insta els metges a no realitzar radiografies de tòrax abans d’una operació si el pacient no presenta complicacions de cor o de pulmó.
Des del sindicat Metges de Catalunya es donen per “òbvies” algunes de les recomanacions, mentre que d’altres, en opinió de l’entitat, haurien de ser purament informatives perquè no és limiti la llibertat del professional mèdic de jutjar segons el seu criteri. El sindicat també apunta que algunes recomanacions no són acceptades per tota la comunitat médica internacional, i posa com a exemple els Estats Units, on les mamografies a dones d’entre 40 i 50 anys sí que són recomanades i que fins i tot poden acompanyar-se de proves complementàries.
El secretari general de l’entitat, Francesc Duch, creu que és cert que es poden evitar certes proves, però explica que els metges les fan per falta de temps amb els pacients. “No és que el metge tingui desconeixement de les bones pràctiques, però aquestes situacions es produeixen per la pressió assistencial. S’ha de donar temps al metge perquè pugui parlar amb el seu pacient, també se li ha de donar més eines però justament ara anem en la direcció contrària”,afegeix, referint-se a la política de retallades.
El president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, considera “molt important” que aquestes recomanacions s’hagin fet des de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya amb la col·laboració de l’Acadèmia de Ciències Médiques. Vilardell creu que s’ha de desvincular aquest pla de la política de retallades i recorda que va demanar la creació d’aquesta agència abans de les primeres reduccions pressupostàries en l’àmbit sanitari. Miquel Vilardell, tot i ser assessor d’Artur Mas en materies sanitàries, va expressar publicament a l’abril del 2011 el seu desacord amb la política de retallades a sanitat. Pel que fa al control d'aquest pla, el departament ja ha avançat que es farà un seguiment de les recomanacions a través d’estudis.
El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.
Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:
Visita El Diari de la Sanitat
El Diari de la Sanitat