Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Les ONG catalanes planten cara a la Generalitat

Francesc Mateu, president de la Federació Catalana d'ONG.

Noelia Román

Barcelona —

Un nou esvoranc a la teulada financera de la Generalitat amenaça de portar a l'Administració catalana davant els tribunals. Allà es veurà les cares amb una vintena d'ONG locals el govern català si, en els propers mesos, no troba la fórmula per saldar els set milions d'euros que els deu, segons han denunciant avui les entitats afectades.

És només una part del forat. La xifra correspon únicament als impagaments de 2011 pels convenis plurianuals signats el 2010. El deute de 2012 roman encara pendent del recompte final. Però la Federació d'ONG catalanes estima que la xifra serà igual o superior a la de l'any anterior, el que elevaria la quantitat total a uns 16 milions d'euros.

Estrangulades pels impagaments de la Generalitat i per les dràstiques retallades de pressupost de les Agències Catalana i Espanyola de Cooperació, aquest grup d'ONG catalanes per la promoció de la pau, la defensa dels drets humans i de cooperació al desenvolupament s'han vist obligades a reduir o alentir en alguns casos i a anul.lar, en d'altres, els diferents projectes solidaris que duen a terme tant a Catalunya com, principalment, en els països del sud.

Així les coses, aquesta vintena d'ONG catalanes ha decidit apel.lar a la justícia en nom de la seva pròpia supervivencia. Unides, han recopilat les més de 40 reclamacions de pagament que exigeixen a la Generalitat i les han presentades, no sense oposició, al Registre de l'Agència Catalana de Cooperació aquest migdia.

Malgrat el “fort desplegament policial” que les esperava a la seu de l'entitat, segons asseguren fonts de la Federació, les entitats han pogut deixar constància de la seva reclamació administrativa, pas imprescindible per què l'assumpte arribi als tribunals en un termini mínim de tres mesos. Aquest és el temps que ara té l'Administració per estudiar la reclamació i decidir si l'estima o no. La desestimació total o parcial abocaria als jutjats.

A Catalunya, no hi ha precedents d'un cas semblant, entre Generalitat i ONG. Sí, a l'estat, on el contenciós administratiu va resoldre, fa unes setmanes, en favor d'un grup d'entitats de Calataiud que havia denunciat a l'Administració pels impagaments de 2010.

La Federació confia no haver d'arribar tan lluny. Però, fins ara, totes les converses han estat infructuoses. La Generalitat s'ha negat reiteradament a establir un calendari de pagaments, tal com li reclamaven les ONG. Tampoc ha respost a la proposta de modificació de convenis plantejada el desembre passat per aquestes entitats, que ja havien protagonitzat una tancada al juny a la seu de l'Agència Catalana de Cooperació. Aquest organisme, dependent de Presidència, ha vist reduït el seu pressupost en un 90% en els dos últims anys: si el 2010 manegava 45 milions d'euros, ara s'espabila amb 9,5 per cobrir totes les polítiques públiques de cooperació.

Sobre este blog

El Diari de la Solidaritat forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, contacta con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Solidaritat en català aquí.

Etiquetas
stats